Johan Ingerö polisanmäld för sexuellt ofredande innan avhoppet

Publicerad 2023-03-14

Efter knappt fem månader på posten lämnar Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö omedelbart.

Så sent som 4 mars polisanmäldes Ingerö för sexuellt ofredande av en partikamrat.

Samtidigt skriver KD-toppen Sara Skyttedal på Facebook att hon gjort en polisanmälan.

Det påstådda brottet ska ha inträffat på ett hotellrum efter KD:s valvaka till EU-parlamentsvalet 2014.

Med omedelbar verkan klev Kristdemokraternas partisekreterare av sin roll.

Beskedet kommunicerades via ett pressmeddelande där Ebba Busch tackade Ingerö för ”hans många år i partiets tjänst”.

Någon närmare förklaring till partiveteranens avhopp lämnades inte.

Skriver själv

För bara tio dagar sedan, 4 mars, inkom en polisanmälan riktad mot Johan Ingerö – inlämnad av en partikamrat till Ingerö.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det i anmälan vara beskrivet i detalj hur det påstådda sexuella ofredandet gått till. 

Festen efter partiets valvaka ska ha fortsatt på en svit på Radisson Blu Royal på Vasagatan i Stockholm. Rummet ska ha varit bokat i dåvarande partiledaren Göran Hägglunds namn. 

På sin Facebooksida har Ingerö själv skrivit om anmälan:

”Det rör sig om en efterfest med stora mängder sprit som den här personen arrangerade och som jag och flera andra deltog i. Festen ägde rum i en hotellsvit efter valvakan i samband med 2014 års val till Europaparlamentet”, skriver Ingerö.

Han fortsätter:

”Jag borde såklart inte ha deltagit i en fest av det här slaget över huvud taget, särskilt inte eftersom jag vid tillfället var partiets presschef. Att jag gjorde det beror på att jag vid den här tiden, för nio år sedan, befann mig i ett aktivt alkoholmissbruk.”

KD:s dåvarande partiledare Göran Hägglund bekräftar för Aftonbladet att även han var på valvakan på hotellet den kvällen.

– Det var en svit bokad för partiledningen att sitta i under valvakan. Jag var där på valvakan men inte sen på natten. Man brukar inte bli så långlivad efteråt utan jag åkte hem. Jag bodde inte där på natten, säger Göran Hägglund.

All information som framkommit om polisanmälan har tills dagens datum varit helt okänd för honom, säger Hägglund.

– Allt det här är helt nytt för mig, du har uppenbarligen mer information om detta än jag, säger han.

Tidigare partiledaren Göran Hägglund.

”Är inte sant”

I Johan Ingerös inlägg på Facebook skriver han att han och partikamraten som polisanmält honom för händelsen 2014 haft en yrkesrelaterad konflikt under slutet av januari i år.

Johan Ingerö skriver att han inte fått se polisanmälan, men att det ska ha rört ”någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan” och ”att det som påstås inte är sant”.

Samtidigt skriver KD-toppen Sara Skyttedal på Facebook om polisanmälan.

”För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp. Under alla dessa år har jag varit tyst. Försökt att förtränga vad som hände”, skriver hon.

”Processen kommer ha sin gång juridiskt och jag kommer tyvärr vara begränsad i hur jag kan kommentera detta framöver”.

Enligt Aftonbladets uppgifter ligger förundersökningen kvar hos polisen och var under tisdagseftermiddagen ännu inte åklagarledd.

Aftonbladet har varit i kontakt med Johan Ingerö som hänvisar till sitt Facebookinlägg. Aftonbladet har även utan framgång sökt Sara Skyttedal.

Aftonbladet har sökt partiets presschef Mia Widell, som i pressmeddelandet om avgången omnämndes som kontaktperson. Inte heller på partiets ordinarie pressnummer kan någon lämna en kommentar.

Johan Ingerö.

Följ ämnen i artikeln