HD godkänner första utlämningen av en PKK-anhängare: ”Unikt fall”

Uppdaterad 2023-06-07 | Publicerad 2023-06-06

Högsta domstolen har godkänt den första utlämningen av en PKK-anhängare.

Beskedet kommer strax innan det nya Natomötet med Turkiet.

– För den svenska regeringen kommer det väldigt lägligt, säger Turkietkännaren Paul Levin som var expertvittne under domstolsförhandlingen.

Följ ämnen
Nato

I tisdags förra veckan klubbade Högsta domstolen utlämningsbeslutet mot mannen, som är i 35-årsåldern.

Han greps i Sverige i augusti i fjol efter en begäran från riksåklagarmyndigheten i Adana i Turkiet.

Mannen dömdes 2014 till fyra år och sju månaders fängelse i Turkiet för att ha transporterat en väska innehållande 1,8 kilo cannabis.

Han blev villkorligt frigiven efter ett par år och flyttade sedan till Sverige där han bosatte sig och skaffade jobb. Riksåklagaren begär nu att han ska sitta av resten av sitt straff.

Enligt mannen själv handlar utlämningen dock om att han varit politisk aktiv i det prokurdiska partiet HDP och öppet visat stöd för terrorstämplade PKK.

”Det brott han nu begärs utlämnad för är ett svepskäl för att få honom utlämnad. Den verkliga anledningen till att han begärs utlämnad är att han är kurd och att han aktivt har verkat för kurdernas sak. Han är medlem i HDP och stöder såväl YPG som PKK”, går att läsa om mannens inställning i HD-beslutet.

Den turkiska riksåklagaren har fått frågan från HD om det pågår några utredningar eller finns något åtal gentemot mannen avseende ”propagerande för terrororganisation” eller förolämpande av den turkiska presidenten”, men nekat.

PKK-flagga på Vänsterpartiets demonstrationståg under 1 maj.

”Uttryckt sympati för PKK”

Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, kallades som expertvittne under domstolsförhandlingen och säger att det rör sig om ett unikt fall. Det första där en självutnämnd PKK-anhängare kan utlämnas.

– Det har skett några utvisningar av terrormisstänkta, men inga utlämningar. Sedan är han ju formellt inte misstänkt för terrorbrott, utan han har hävdat i rättegång att han uttryckt sympati för PKK och YPG på Facebook.

Det är nu upp till regeringen att besluta om mannen ska utvisas.

Senare i veckan väntas även åtal i ett annat mål mot en person som misstänks ha hotat en restaurangägare för att driva in pengar till PKK. Något som kan ha en koppling till den svenska Natoprocessen och det kommande mötet med Turkiet 12 juni, enligt Levin.

Paul Levin.

Strax innan nya Natomötet

– De här två sakerna kommer strax innan det nya mötet mellan Sverige och Turkiet. Det är också sista chansen för att Turkiet ska hinna ratificera Sverige innan Natotoppmötet i Vilnius, samt att det ungerska parlamentet stänger i mitten av juni, säger han och fortsätter:

– Så det är väldigt ont om tid, men för den svenska regeringen är det är två besked som kommer väldigt lägligt samtidigt som Erdogan har press på sig från Nato och andra allierade efter valet.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens försvarsadvokat som inte vill uttala sig.

Följ ämnen i artikeln