Stor polisinsats i Karlstad – skolor och sjukhus inrymdes

Publicerad 2023-12-08

En stor polisinsats pågick i Karlstad under fredagen efter larm om en beväpnad man.

Fem skolor och Centralsjukhuset inrymdes i flera timmar.

– Vi har sökt igenom området utan att hitta den person vi fått signalement på, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen.

Polisen larmades vid 11.30 på fredagen till högstadieskolan Mariebergsskolan i Karlstad.

– Vi får in samtal till oss som vi värderar och bedömer och som gör att vi tar oss till området som ligger i anslutning till skolan, säger Anders Dahlman, presstalesperson i region Bergslagen.

Enligt Johan Sjövall, utbildningschef på Karlstad kommun, ska elever ha berättat för personal att man sett en beväpnad man i närheten av skolan.

– Då har skolan inrymt och jag har inte fler detaljer än så. Vi har informerat vårdnadshavare om att personalen valt att inrymma, säger han.

Ingen person ska ha kommit till skada. Omkring 400 elever går på skolan. Polisen ryckte ut med flera resurser och sökte igenom områdena, bland annat med insatsstyrkan.

– Vi samverkar med skolan och de har vidtagit vissa försiktighetsåtgärder i samverkan med oss. Vi har skickat en väl avvägd resurs, som är inne på skolan och det finns även idrottshallar, bostäder och ett sjukhus i området, säger han.

Enligt SVT Värmland valde fem skolor och förskolor att inrymma.

Vid 14-tiden på fredagen var polisinsatsen avslutad. Polisen har genomsökt området utan att hitta den man som eftersökts.

– Den akuta insatsen är avslutad och vi går nu över till en utredningsfas. Vi har några patruller kvar på platsen i ett trygghetsskapande syfte, för att folk ska kunna ställa frågor eller lämna information, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen.

Sjukhuset låste avdelningar

I samband med polisinsatsen valde Region Värmland att gå upp stabsläge och Centralsjukhuset i Karlstad och intilliggande byggnader på sjukhusområdet inrymdes.

– Vi har låst dörrarna till verksamheten. Personal och patienter ska stanna kvar inomhus tills vi vet mer, säger Jens Magnusson, presstalesperson på Region Värmland, till Aftonbladet.

Patienter till anhöriga och patienter som kom till sjukhuset för planerad eller akut behov av vård släpptes in i lokalerna.

– Då möter vår personal dem i entrén och visar dem vidare, säger Jens Magnusson.

Följ ämnen i artikeln