Krisdraget i färjekaoset – öppnar upp innebandyhall

Publicerad 2023-08-12

Mitt under Medeltidsveckan på Gotland, som lockar 100 000 besökare, har en färja gått sönder.

Färjan är en av tre som trafikerar ön och ett stort antal turister har nu blivit strandade i hamnen.

– Den som har behov av det kommer att kunna spendera natten på ICA Maxi Arena, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef.

Resenärer som tvingats övernatta i bilar och i färjeterminalen, brist på information och flera inställda avgångar. ”Katastrof” beskriver en av resenärerna det hela som.

Det tekniska felet på färjan M/S Drotten har ställt till med problem på ön ute i Östersjön.

Enligt Destination Gotland, som driver färjorna, kan M/S Drotten börja gå igen först på tisdag.

– Det kommer bli mycket långa väntetider, vi pratar om ett dygn eller två, säger Marcus Risberg, vd på Destination Gotland.

Tusentals resenärer strandade på Gotland när en av färjorna tagits ur buk.

Öppnar upp innebandyhall

På sin hemsida informerar nu Destination Gotland sina resenärer om vad som gäller vid övernattning. De människor som är i behov av övernattning hänvisas till en lista med olika hotell. Den som väljer att bo på hotell framför att sova i bilen eller terminalen, kan få viss ersättning.

”Som berörd resenär kan du ha rätt till viss ersättning i efterhand. Varje enskild bokning hanteras separat”, skriver Destination Gotland.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg.

Under förmiddagen övervägde Destination Gotland att tillsammans med regionens krisledning att öppna upp gympasalar för strandade resenärer att sova i.

På efter middagen kom beskedet – Region Gotland och Destination Gotland öppnar upp en innebandyarena för de som inte har någonstans att sova.

– Den som har behov av det kommer att kunna spendera natten på ICA Maxi Arena. Där kommer att finnas filtar, kiosk och Röda Korset-personal på plats. Under eftermiddagen pågår en inplanerad innebandymatch som alla är välkomna att titta på, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef.

Matchen som spelas i arenan börjar klockan 17 och är en träningsmatch mellan Visby IBK och AIK, inträdet är gratis.

I väntan på nya avgångar har nu regionen aktiverat sin beredskapsorganisation. Den har fått i uppdrag ordna tillfälliga boendelösningar.

– Ingen ska tvingas sova i sin bil eller utomhus när det uppstår en sådan här situation, säger Torsten Flemming, tillförordnad regiondirektör

Arkivbild.

Alla färjor fullbokade

De färjor som går från Gotland till fastlandet är helt fullbokade och kan inte köra fler turer än vad de redan gör i nuläget.

– Det går inte att producera mer kapacitet i de andra fartygen i och med att de går hela tiden. Dygnet har bara 24 timmar, säger Marcus Risberg.

Destination Gotland är nu i kontakt med myndigheterna på ön för att säkerställa att de resurser som behövs finns till de drabbade.

– Vi beklagar detta och förstår att det är många som påverkas kraftigt, säger Marcus Risberg.

Det isolerade läget – både för- och nackdel

Erik Öhrn som är verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring menar att öns isolerade läge, både är en fördel och en eventuell svaghet.

– Vid en sån här situation blir det ju sårbart. Det handlar inte bara om besöksnäringen, det handlar också om oss som bor och verkar här. Men att det ligger ute i Östersjön gör att det är en attraktion och ett spännande ställe att resa till och leva på.

Vidare menar Erik Öhrn att det som sker just nu är en ganska unik situation, som inträffar väldigt sällan.

– Men när transporten går ner så påverkar det mycket. Speciellt när det är så mycket människor på ön.

Följ ämnen i artikeln