Interna kritiken i L – förstanamnet göms undan

Publicerad 2024-03-09

L:s partisekreterare Gulan Avci, partiledare Johan Pehrson och Anna Maria Corazza Bildt på partiets landsmöte.

Liberalernas förstanamn till EU-valet göms undan – istället lyfts kändisen Anna Maria Corazza Bildt fram, enligt källor.

När partiet nu samlas för riksmöte hålls stenkoll på placeringen vid scenen.

– Det gäller att vara observant. På landsmötet fick Anna Maria en plats bredvid Johan Pehrson medan Karin Karlsbro fick sitta långt ut på flanken, säger en L-källa.

Liberalerna toppar sin lista inför EU-valet med Karin Karlsbro. Hon har suttit i EU-parlamentet sedan 2019, när L anordnade ett internt provval i oktober förr året ville de flesta att hon skulle fortsätta att representera partiet i parlamentet.

– Karin har gjort ett mycket gott arbete i Europaparlamentet där hon rankas som en av de mest inflytelserika svenska parlamentarikerna, sa Lars Persson Skandevall, ordförande i nomineringskommittén i ett pressmeddelande.

Två på listan är Anna Maria Corazza Bildt. Hon satt i parlamentet mellan 2009 och 2019 och är gift med Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M). Corazza Bildt representerade under EU-tiden Moderaterna men i höstas bytte hon parti till Liberalerna.

– Ni vet att Moderaterna inte ville ha mig. Det var inte mitt val, men nu är det framtiden som gäller, sa hon på en pressträff.

Karin Karlsbro.

Diskuteras internt

Hon fortsatte:

– Jag har inte bytt idéer och åsikter, jag står för samma frågor och värderingar, för ett starkt Europa, för frihet och företagande.

Efter att de båda kandidaterna offentliggjorts och fått synas i media har ett internt missnöje börjat gro i Liberalerna. Missnöjet handlar om att partiledningen med Johan Pehrson i spetsen favoriserar Corazza Bildt, trots att hon inte är förstanamn.

– Många i partiet har en känsla att ledningen egentligen ville att Maria skulle komma på förstaplats. Nu blev det inte så men man fortsätter att agera så. Hon får ta intervjuer medan Karin inte syns alls. Detta diskuteras internt, man förstår inte riktigt vad som händer, säger en källa.

Karlsbro medverkade så sent som i helgen i Sveriges radios Lördagsintervju. Men innan har Corazza Bildt tagit det mesta av medieutrymmet, enligt källan.

Anna Maria Corazza Bildt.

Ses som en röstmagnet

Enligt uppgifter till Aftonbladet planerar Liberalerna också att ha med Corazza Bildt på partiets valaffisch. Vanligtvis har L endast förstanamnet på affischen, men i år har det talats om ett undantag. Anledningen sägs vara att L-ledningen ser Corazza Bildt som en röstmagnet. Detta har också rört upp känslor internt.

– Hon fick mycket kryss som moderat. Det fanns en stark koppling till Carl Bildt, som var i ropet då. Hon är en spännande person men det är oklart om de som kryssade på henne då skulle göra det i dag nu när hon är liberal, säger en L-källa.

Under helgen håller Liberalerna ett riksmöte i Karlstad där EU-valet kommer att vara i fokus. Både Corazza Bildt och Karlsbro väntas tala under arrangemanget. Aftonbladet har utan framgång sökt Liberalernas partiledare Johan Perhson för en kommentar.