Jonas Wahlströms handel med utrotningshotade djur ifrågasätts

Publicerad 2023-01-24

Enligt DN råder en oklar gräns mellan Jonas Wahlström och Skansen-Akvariet och det är oklart hur tillgångar fördelas mellan honom och djurparken.

Jonas Wahlströms handel med utrotningshotade djur ifrågasätts i en DN-granskning.

Utredare förstår inte var gränserna går mellan Skansen-Akvariet och grundarens privatekonomi.

– De har vinklat det väldigt mycket, säger han till Aftonbladet.

Jonas Wahlström, 70, grundare och ägare av Skansen-Akvariet, har i flera år fött upp och handlat med hotade djur, bland annat papegojor, på sin gård.

Som djurparkschef har han haft tillstånd att hantera sällsynta djurarter i hemmet, något privatpersoner inte tillåts göra. Därför har han också kunnat avla rödlistade och mycket eftertraktade papegojarter som han dels skänkt till sig själv och dels sålt till privatpersoner och företag.

Ett exempel är hyacintaran, där ett exemplar kan betinga 100 000 kronor, skriver Dagens Nyheter som har granskat Jonas Wahlströms affärer.

”Jag har bidragit till att avla rödlistade papegojor”, säger Jonas Wahlström.

”Svårt att granska”

Enligt DN råder en oklar gräns mellan Jonas Wahlström och Skansen-Akvariet och det är oklart hur tillgångar fördelas mellan honom och djurparken. Han har sedan 2010 plockat ut 16 miljoner kronor i vinstutdelning ur bolaget, utöver lönen. Samma period har Wahlström haft inkomst från kapital på 30 miljoner kronor, skriver tidningen.

– Som tjänsteman har det varit väldigt svårt att granska det här. Man vet inte riktigt var Skansen-Akvariet slutar och var Jonas Wahlströms egen business börjar, säger en källa som DN talat med.

Utöver Jordbruksverket och Länsstyrelsen har myndigheter i Danmark, Schweiz, Norge och Italien synat Wahlströms hantering av hotade djurarter, skriver DN.

– Vi var väldigt misstänksamma. De certifikat som krävs saknades och vi blev särskilt oroliga eftersom det är så dyra fåglar, säger Maj Friis Munk vid Miljöstyrelsen i Danmark till DN angående en utlåning av hyacintaror på livstid från Jonas Wahlström till en dansk fågelhandlare.

– Det är olämpligt att en djurpark överlåter djur till privatpersoner eller verksamheter som inte är djurparker, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen i Stockholms län till DN.

”Inte särskilt anmärkningsvärt”

När Aftonbladet når Jonas Wahlström menar han att DN medvetet valt att vinkla artikeln på att det är fult att tjäna pengar på fridlysta djur.

– Om de är legala från början och om man bidrar till avel tycker jag inte att det är särskilt anmärkningsvärt, säger Jonas Wahlström.

I fallet med hyacintarorna är det frukten av papegojornas ”reservägg”. Arten lägger nämligen alltid två ägg, där det ena petas bort och dör. Han har räddat reserväggen, kläckt dem på konstgjord väg och handmatat fågelungarna, säger han.

– Det var så att säga överskott, fler än vad som borde ha fötts, och de såldes kommersiellt med Jordbruksverkets tillstånd.

– Jag har bidragit till att avla rödlistade papegojor. De flesta hamnar i djurparker för vidare avel och en del hamnar hos privata uppfödare som fortsätter avla, jag ser inget fel i att man tjänar på det. Det kostar ju faktiskt att både bygga och driva en anläggning för det här, säger han.

Skansen-Akvariet.

”Det är lögn”

– Jag är stolt över att de valt att skicka två av sina skickligaste reportrar, som bägge har fått Stora journalistpriset, att granska just mig.

Han fortsätter:

– Men skämt å sido, de har vinklat det väldigt mycket. De har fått till det att jag skulle ha tjänat 30 miljoner kronor på de här tolv åren. Det är lögn.

Däremot har han haft en aktieutdelning och gjort aktievinster till följd av förmånliga aktieplaceringar, säger Jonas Wahlström.

Vad säger du om de påstått flytande gränserna mellan djurparken och dig?

– Det är inga hemligheter för myndigheterna. Jag har aldrig haft en anmärkning eller påpekande vare sig från Jordbruksverket, Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket.

Mikael Delin, grävredaktör på DN, bemöter Wahlströms lögnanklagelser i ett mejl:

”Vi är tydliga med att det inte går att säga hur mycket Wahlström tjänat på sin omfattande försäljning av utrotningshotade djur. Det är det ingen som vet. Det är en del av problemet”.

Dök upp i djurbutiker

På tisdagen publicerar DN nya uppgifter om att flera av Skansen-Akvariets djur dykt upp i djurbutiker som har velat locka kunder och besökare.

Vid millennieskiftet såldes två dvärgsilkesapor till en djuraffär på Värmdö. De beskrev sig själva som en ”filial” till Skansen-Akvariet, enligt offentliga handlingar.

Butiksägaren uppger för DN att han betalade 10 000 kronor styck för de två aporna som sedan förökat sig i affären. Jonas Wahlström nekar till uppgifterna om att djurbutiken har fungerat som en filial.

Djuren såldes som “överskottsdjur” – Skansen-Akvariet hade ”för många, helt enkelt”, enligt Jonas Wahlström.

Ett annat exempel är en pytonorm som hittades i en plastlåda på ett lager i en djuraffär i Johanneshov 2012. Också den kom från Skansen-Akvariet. Länsstyrelsen gjorde en åtalsanmälan mot ägarna om misstänkt brott. Butiken saknade tillstånd att sälja utrotningshotade djur.

Jonas Wahlström säger först att han inte har gett en orm till djuraffären i Johanneshov, men ändrar sig när DN visar dokument från Länsstyrelsen med Wahlströms underskrift.