Stoltenberg: Därför ska Sverige inte skriva under kärnvapenavtalet

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2018-01-14

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förklarar på Folk och försvar varför försvarsalliansen är emot FN-konventionen om kärnvapenförbud.

Han utesluter inte konsekvenser om Sverige skriver under avtalet.

– Vi tror inte att världen blir tryggare om Nato avskaffar sina kärnvapen medan Kina, Ryssland och Nordkorea har kvar, säger Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg förklarar att Nato strävar efter en värld utan kärnvapen och är för nedrustning. Däremot tycker inte försvarsalliansen att FN-konventionen är rätt väg.

– Nato stödjer inte avtalet och inget medlemsland är för. Vi tror inte att världen blir tryggare om Nato avskaffar sina kärnvapen medan Kina, Ryssland och Nordkorea har kvar. Det måste finnas balans. Så länge det finns kärnvapen i världen vill Nato ha det, säger han under Folk och försvars konferens i Sälen – där han talade och svarade på frågor.

Stoltenberg lyfter i stället fram icke-spridningsavtalet som ett effektivare medel. Han betonar att nedrustningen måste ske ömsesidigt och att konventionen inte garanterar det.

Den svenska regeringen är splittrad i frågan om FN:s kärnvapenkonvention. Häromdagen krävde vice statsminister Isabella Lövin (MP) i en debattartikel i DN att Sverige ska skriva under avtalet. Samtidigt har regeringen skjutit upp beslutet i väntan på att för- och nackdelar utreds.

”Vår avskräckning bygger på kärnvapen”

Nato-chefen har tidigare antytt att en svensk underskrift kan påverka samarbetet mellan alliansen och Sverige negativt. Detta återkommer han till nu.

– Vi kan inte utesluta att det får konsekvenser, säger han.

Samtidigt framhåller Stoltenberg att det är ett svenskt beslut som inte Nato ska lägga sig i.

– Men jag förklarar varför Nato inte skrivit under. Vår avskräckning bygger på kärnvapen. Så länge andra har det har också vi det, säger han och tillägger:

– Vi har uppnått ganska mycket när det gäller nedrustning. Det har gjorts betydliga reduktioner genom de avtal vi redan har.

När det gäller frågan om svenskt Nato-medlemskap säger Jens Stoltenberg att han inte tänker försöka övertala eller påverka Sverige.

– Det ska vara en självständig bedömning av landet. Generalsekreteraren bör inte ge Sverige för många råd. Varje land har sin historia och sina förutsättningar.