Gör såhär när du ska köpa skinka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-28

Tre tips som hjälper dig att välja rätt i charkdisken

Mats-Eric Nilsson är matskribent i Svenska Dagbladet och har skrivit böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Varje tisdag skriver han i Aftonbladet. Foto: Björn Lindahl

1. Den som söker äkta vara bör koncentrera sig på de mindre charkföretagens produkter. De kan finnas lokalt i vanliga livsmedelsaffärer, i delikatessbutiker och i saluhallar.

2. Tro inte att skinkor som säljs över disk alltid håller högre kvalitet. Be att få se innehållsförteckningen så att du kan kolla tillsatserna.

3. Det går faktiskt att göra skinka även utan konserveringsmedlet nitrit. Den blir då gråare till färgen och får något kortare hålbarhet. Sandströms Kött i Stockholm är ett av de företag som säljer nitritfri skinka.

Vill du läsa mer om tillsatser och matkvalitet?

Gå in på www.aktavara.org .

Mats-Eric Nilsson

Följ ämnen i artikeln