Försökte spränga sina barn - åtalas

Publicerad 2013-10-04

Den 43-åriga kvinnan försökte spränga sig själv och sina två döttrar på motorvägen.

På fredagen åtalades mamman för försök till mord.

Enligt Nerikes allehanda hade kvinnan köpt gasoltuberna flera dagar innan dådet.

Under bilfärden på E20 mellan Örebro och Laxå öppnade den 43-åriga kvinnan en gasoltub i bilen. Kort efteråt kom explosionen och bilen började brinna. Kvinnans två döttrar fick lättare brännskador och alla tre fördes till sjukhus.

– När barnen somnat öppnade hon tuben så att gas flödade ut. Hon hade läst att det efter ett tag skulle ske en explosion av gasoltrycket och värmen i bilen, sa en poliskälla till Aftonbladet då.

Kvinnans syfte ska, enligt åklagaren Anna Maria Larsson, ha varit att ta livet av både döttrarna och sig själv.

– Hennes avsikt var att ta livet av sig själv och ta med sig barnen in i döden, har hon tidigare sagt till NA.

Har erkänt

I dag åtalades mamman för försök till mord, men åklagaren anser ändå att det endast beror på tillfälliga omständigheter.

"Fara för brottets fullbordan har dock förelegat dels på grund av brand- och explosionsrisken, dels på grund av kvävningsrisken till följd av gasolutsläppet i bilen".

Den 43-åriga mamman har också erkänt de faktiska omständigheterna.

Köpte gasoltuben dagar innan

Hon har i förhör berättat att hon mått dåligt under en längre tid och att hon bara några dagar innan händelsen köpt gasoltuben.

- Just det här tillvägagångssättet kan jag inte säga hur länge hon har planerat. Men hon köpte den här gasoltuben några dagar tidigare och har haft tankar kring sitt eget liv och att eventuellt avsluta det under en längre tid, säger åklagare Anna Maria Larsson till NA.

- När hon skaffade den här gasoltuben så har hon har inte haft något annat syfte med den än att ha den i bilen och öppna den där, säger Anna Maria Larsson.