Aftonbladet avslöjar: S lovar 6000 jobb till arbetslösa i skolan

Publicerad 2014-08-21

SKÖVDE/VÅRGÅRDA 6 000 långtidsarbetslösa ska få jobb – i skolan.

Det är Stefan Löfvens nyaste vallöfte.

– Vi ska dra ner på lärarnas administration och samtidigt se till att människor i Fas 3 får möjlighet till ett riktigt arbete, säger S-ledaren.

Den senaste tiden har vallöftena från Socialdemokraterna duggat tätt. Och nu kommer ännu ett.

Aftonbladet kan i dag avslöja en nyhet ur partiets kommande valmanifest.

Totalt skapas 6 000 extratjänster inom skolans område för att avlasta lärarna. De som ska utföra jobben är långtidsarbetslösa som i dag återfinns i det sista steget i sysselsättningsgarantin, Fas 3, en åtgärd som skrotas.

Avlasta lärarna

De nya extratjänsterna ska ha kollektivavtalsenliga löner som bekostas av staten. Arbetsuppgifterna ska åtföljas av introduktion och utbildning och anpassas efter varje person.

– Det kan handla om administration i samband med nationella prov, om närvarouppföljning och frånvarorapportering eller att vara rastvakt eller matsalsvärd. Sådant som lärarna i dag säger att de tvingas arbeta med och som tar mycket tid ifrån undervisningen, säger Stefan Löfven.

– Vi vet att vi i många lägen behöver fler vuxna i skolmiljön och också på raster. Så här finns många bra och meningsfulla arbetsuppgifter att göra.

Totalt avsätter S 400 miljoner kronor om året från 2015 för extratjänsterna.

Modellen påminner om den man redan presenterat för unga arbetslösa, 25 000 traineejobb inom sjukvård och äldreomsorg. Men rör nu alltså långtidsarbetslösa i Fas 3, som i dag främst består av personer över 40 år, som tidigare jobbat och som i vissa fall har funktionsnedsättningar.

”Inte enda jobbstrategin”

Stefan Löfven vill dock inte kännas vid att man ser lösningen med statliga jobb, där man åtgärdar ett problem i välfärden med ett annat, som partiets mirakelkur.

– Det här är självfallet inte det enda, vår jobbstrategi är mycket bredare än så, säger han.

Bland de övriga exempel han ger finns infrastruktursatsningar, investeringar och utbildning.

– Men offentlig sektor kan självfallet bidra och det är viktiga jobb som behöver göras och som i dag inte blir gjorda. Det höjer servicegraden allmänt i välfärdssektorn men ger också arbetslösa människor ett riktigt jobb med kollektivavtalsenlig lön.

Avskaffa läxrut

Socialdemokraterna har även presenterat andra satsningar på skolan i veckan. Bland annat 3,5 miljarder som ska höja lärarnas löner, men också högre intagningskrav till lärarutbildningarna. Man vill dessutom avskaffa läxrut och minska klassernas storlek.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kallar de nya extratjänsterna för "ett i grunden välkommet förslag mot bakgrund av den våg av pappersarbete som sköljt över lärarna".

– Dessutom har skolan förlorat många av dem som tidigare fanns till hands, till exempel administratörer och skolvärdar, säger hon.

Samtidigt höjer hon ett varningens finger.

– Man kan inte blunda för att de som kommer in i skolans värld på det här sättet, utan erfarenhet, själva kan behöva mycket stöd och hjälp. Förslaget måste därför kompletteras med en förstärkt skolledning så de som får chansen verkligen upplevs som ett tillskott.

Skollöftena från partierna

Vänsterpartiet

 Stoppa vinsterna i skolan. Begränsa fria skolvalet. Satsa en miljard på att hjälpa elever med större

behov. En miljard för att få personal att ta över

verksamheter. Satsningar på en likvärdig skola.

Miljöpartiet

 Höja lärarlönerna. Större statligt ansvar för skolan. Mindre barngrupper i förskolan. Mer lärartid för eleverna. Friskolors vinst ska komma eleverna till del. Läsa-skriva-räkna-garanti i tidiga årskurser. Bryta skolsegregationen. Alla gymnasieelever ska få läsa minst ett estetiskt

ämne.

Socialdemokraterna

3,5 miljarder kronor till lärarna, varav 2,5 miljarder kronor till höjda lärarlöner. Högre krav och lämplighetstest till lärarhögskolan. Avskaffa läxrut. 2 miljarder till jämlik skola. Minska klassernas storlek. 1,1 miljarder för att införa maxtak för barngrupper i förskolan

Centerpartiet

 Mer undervisningstid och mer idrott. Digitalt lärarlyft. Läxhjälp och sommarskola för de som behöver det. Högre lön för duktiga lärare.  Karriärtjänster även på förskolan. Mindre klasser i årskurs ett.

Folkpartiet

 Höja lärarlönerna. Förstatliga skolan. Utöka antalet förstelärare med 10 000. Införa karriär­tjänster även i förskolan. Tioårig grundskola. Mer undervisningstid i matematik och idrott. Fler platser och högre krav på lärarut­bildningen.

Kristdemokraterna

 Max tolv barn i varje småbarngrupp i förskolan. Mindre grupper på fritids. Mindre skolklasser. Mer idrott i grundskolan, från 500 till 600 timmar.

Uppvärdera läraryrket. Satsa på läsning och införa en klassikerlista.

Moderaterna

 Mindre barngrupper i förskolan, mindre klasser, högre lärartäthet och fler speciallärare i lågstadiet. Läxhjälp från årskurs fyra till nio. Mer matematik och idrott. Sommarskola för dem som behöver det från årskurs sex till nio. Tioårig grundskola. Betyg från fyran. Karriärtjänster och läslyft för lärarna.

Sverigedemokraterna

 Återförstatligande av skolan. Tioårig grundskola. Betyg från årskurs 4. Satsning på bättre skolmat. Fler vuxna i skolan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln