Många döda efter kraftig jordbävning i centrala Italien

Uppdaterad 2016-08-25 | Publicerad 2016-08-24

Mormoder räddade sina barnbarn – blev själv begravd under rasmassor

En kraftig jordbävning drabbade centrala Italien natten mot onsdag.

247 människor uppges nu ha omkommit, många är skadade och hundratals saknas ännu.

– Staden finns inte längre, säger Sergio Pirozzi, borgmästare i den hårt drabbade byn Amatrice.

En svensk medborgare har fått lindrigare skador, uppger UD.

Jordbävningen inträffade 03.36 på tisdagsnatten. Epicentrum var omkring tio mil nordöst om huvudstaden Rom. De hårdast drabbade städerna är Amatrice och Accumoli i regionen Lazio, och Pescara del Tronto i Marche.

Dödssiffran har stigit sedan skalvet inträffade. Antalet döda rapporteras nu vara minst 247, enligt landets civilförsvar.

Flera hundra personer saknas. Fortfarande befaras siffrorna över såväl antalet döda som skadade stiga.

Enligt UD finns ett fåtal svenskar i det jordbävningsdrabbade området. En av dem har skadats.

– En svensk medborgare har fått lättare skador, säger Johan Tegel, tillförordnad presschef på UD, till TT.

Karin Nylund på UD Press uppmanar svenskar på plats att följa instruktioner från italienska myndigheter.

– Ambassaden i Italien uppmanar också svenskar att höra av sig till anhöriga så att de vet att de är okej, säger hon till Aftonbladet.

Byar avskurna

Enligt Sergio Pirozzi, borgmästare i lilla staden Amatrice med 2 800 invånare, finns bland annat en familj med två små barn bland de omkomna.

– Vägarna in och ut ur staden är avskurna. Staden finns inte kvar längre, säger Pirozzi till RAI enligt Reuters.

– Det är mycket dramatiskt, med många döda. Jag kan inte uppge någon siffra eftersom arbetet pågår och det är väldigt svårt, säger Pirozzi till nyhetsbyrån AFP.

Människor har klämts fast

Flera byar och mindre städer uppges vara mer eller mindre helt förstörda efter skalvet. Räddningsarbetare och frivilliga hjälps åt att försöka dra fram människor som fastnat under rasmassorna.

– Situationen är värre än vi befarade med förstörda byggnader, människor begravda i rasmassorna och inget ljud av liv, sa Accumolis borgmästare Stefano Petrucci.

Tv-bilder visade förtvivlade invånare och turister som gräver i rashögarna med spadar och sina bara händer, samtidigt som traktorer arbetade sig fram genom nedfallna stenblock och räddningshundar sökte efter fler överlevande.

Mormor räddade sina barnbarn

Mitt i all tragik kommer också hoppingivande berättelser om enskilda människors hjältemod.

Från byn Pescara del Tronto, i kommunen Arquata del Tronto, rapporterar tidningen Il Messaggero om en mormor som när skalven startade gömde sina två barnbarn och sig själv under sängen. Tilltaget räddade livet på dem när huset en stund senare rasade ihop.

Den äldre av pojkarna, en 7-åring, var den första att grävas fram av räddningspersonalen. Därefter kunde även hans 4-årige lillebror räddas ur massorna. Pojkarnas mormor har ännu inte grävs fram, men enligt Il Messaggero lever hon och svarar på tilltal genom rasmassorna.

I samma by kunde en 8-åriga flicka under onsdagskvällen dras fram levande ur rasmassorna. Innan det hade två kvinnor sprungit genom byn och skrikit ”hon lever!” rapporterar AP. Flickan var vid liv när hon fördes till ett sjukhus i närheten, men det är oklart hur allvarligt skadad hon är.

Volontärer har under dagen strömmat till Pescara del Tronto med bland annat filtar och rent dricksvatten.

Kändes till Rom

Jordbävningen hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 6,2. Skalvet kändes ända till Rom. Enligt USGS var det väldigt grunt, bara på omkring en mils djup.

Enligt europeiska sajten EMSC, som mäter jordskalv, var magnituden 6,1 och inträffade på fyra kilometers djup.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger i en intervju med Aftonbladet TV att området kan komma att drabbas av fler skalv:

– Det har redan varit flera efterskalv, det största på 5,5, vilket var en timme efter huvudskalvet. De kommer att bli fler efterskalv under flera dagar framöver, men de kommer minska i storlek hela tiden.

De första fyra timmarna efter huvudskalvet hade 60 efterskalv registrerats.

Löfven: Sverige kan skicka hjälp

Statsminister Stefan Löfven framför i en kommentar till Aftonbladet sina kondoleanser till de drabbade.

– Jag vill uttrycka vår sorg och vårt deltagande med anledning det som hänt i Italien. Med anledning av jordbävningen vet vi hittills att 38 människor har omkommit och att 150 så här långt är saknade. Dessvärre räknar vi med att de siffrorna kommer att skjuta i höjden ytterligare. Vi vill framföra vårt djupa deltagande till de drabbade men också till hela Italien.

Han fortsätter:

– Jag har naturligtvis skickat kondoleanser till premiärminister Renzi med anledning av det här. Det är en sorgens stund och vi kommer naturligtvis att samarbeta med Italien i den mån de ger uttryck för att de behöver hjälp, då finns Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redo att bistå med hjälp.

Senast Italien drabbades av en större jordbävning var 2009, i staden L’Aquila, då över 300 människor dödades.

Zoom: Se förödelsen efter jordbävningen

En flygbild visar Amatrice efter jordskalvet. Flytta fingret eller muspekaren över bilden för att zooma. Foto: AP/TT