Fick allergisk reaktion – av GB:s glass

Av: Viktor Adolfsson, Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrar varnar för ”mjölkfria” glassen

Den marknadsförs som bland annat mjölkfri. Men nu kommer rapporter från föräldrar till barn med mjölkproteinallergi att förpackningen på GB-glassen R-Ice ljuger.

– Min son svullnade upp runt ögonen och munnen, säger Josephine Nimell, mamma till ettårige William.

GB:s R-Ice-strut.
Foto: Produktbild.
GB:s R-Ice-strut.

Josephine Nimell lät sin ettåriga son William smaka lite på GB:s glass R-Ice i tron om att den var helt mjölkfri, vilket det står i produktbeskrivningen.

– Han är så allergisk mot mjölkprotein att det sätter sig direkt på andningen om han får i sig det.

Ganska direkt märkte Williams mormor, som var med, att han blev röd i ansiktet.

– Då såg jag hur han svullnade upp runt ögonen och munnen.

Josephine hade allergitabletter med sig, vilket var tur. Svullnaden la sig snabbt, men han fick ändå allvarliga symptom.

– Han bajsade igenom allt på vägen hem, byxor, bilstol, allt. Han hade problem i flera veckor. Det värsta som kan hända utan medicinen är att han kan få andnöd. Och om vi inte får in honom till sjukhuset i tid hade han kunnat dö av det.

Annan mamma: ”Slutade med ambulans”

Efter händelsen tog Josephine kontakt med GB Glace för att påpeka att glassen inte kan ha varit mjölkfri. De frågade om han kanske fått i sig något annat.

– Men det finns ingen möjlighet i världen att det är så, han äter allt annat. Tror inte de att jag känner min son bättre än vad de gör?

Åsa Karlsson, som är en av mammorna bakom Facebooksidan ”Allergiupproret”, berättar att flera andra föräldrar uppgett att deras barn drabbats av liknande reaktioner som William. Även hennes barn fick allergiska reaktioner när de åt R-Ice från ett glasspaket i midsommar.

– Något måste ha hänt. I våras gjorde vi glasstårta på den här glassen och då märkte vi ingenting, säger hon.

Så här skriver en mamma i ett inlägg i en av grupperna på Facebook:

Vår son åt riceglassen. Cirka två timmar efter kräktes han ner sig, mig och bilstolen, fick utslag på bröstet och andningen var påverkad. Han är superallergisk mot mjölkprotein så slutade med ambulans och blåljus.

GB: ”Har inte hittat avvikelser”

Många av föräldrarna har hört av sig till GB men fått ungefär samma svar – att företagets glass passerar de kontroller som görs.

– De har nonchalerat många av oss. När de väl svarar är det standardsvar och fortsätter man fråga svarar de inte. Det känns oseriöst, säger Åsa Karlsson.

Till Aftonbladet meddelar GB Glace att ett tiotal konsumenter hört av sig efter att ha fått någon form av allergisk reaktion.

– Det är nio konsumenter som har hört av sig till oss efter att ha konsumerat R-Ice. Det ska ställas i relation till de 600 000 glassar som vi har sålt under året, säger Maria Stareborn på GB:s ägare Unilevers kommunikationsenhet via mejl.

Hon säger vidare att företaget inte vet vad reaktionerna kan bero på men att de gör regelbundna kontroller.

– Vi gör löpande stickprov i samband med att glassen tillverkas och har inte hittat några avvikelser i samband med detta. För R-Ice innebär det att vi bland annat testar för 15 olika allergener – däribland mjölk – innan produkterna lämnar fabrik och når oss som konsument.

Företaget kommer enligt Stareborn att fortsätta försöka ta reda på vad som hänt.

– Det är viktigt för oss att hålla en hög kvalitet på våra produkter och vi fortsätter självklart arbetet med att försöka förstå vad som kan ha orsakat en reaktion hos dessa konsumenter, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE