Alexander, 27, är mitt i kaoset i Aten

Uppdaterad 2016-12-07 | Publicerad 2016-12-06

Stora demonstrationer har spårat ur i Aten. Under tisdagen uppmärksammas årsdagen för när polisen sköt ihjäl en 15-årig pojke för åtta år sedan.

Anarkistiska grupperingar kastar molotovcocktails mot polisen och polisen svarar med tårgas.

– Det är soptunnor och containrar som de tänder på. Det blir som en eldvägg, säger svenske Alexander, 27, som befinner sig i kaoset.

Alexander Konstantis.

Demonstrationerna började som en fredlig marsch. Varje år uppmärksammas dödsskjutningen av 15-årige Alexandros Grigoropoulos 2008. Han var obeväpnad när han sköts av polis och har nu blivit något av en symbol.

Men under eftermiddagen urartade demonstrationerna i den grekiska huvudstaden och pågick under flera timmar.

Svartklädda med gasmasker

Svenske Alexander, 27, bor under perioder i Aten där han har sin familj och han säger att stämningen brukar kunna hålla sig lugn.

– Det är inte alltid att det är lika oroligt som nu. Men med tanke på att krisen i Grekland bara blir värre ökar spänningarna, säger han.

Anarkistiska grupperingar som håller till främst i stadsdelen Exarcheia, där dödsskjutningen ägde rum 2008, har attackerat kravallutrustad polis med molotovcocktails och stenkastning. Polisen har i sin tur svarat med tårgas.

Unga människor har satt upp barrikader runt ett universitetskomplex i Exarcheia vilka polisen försökt slå sönder. Alla är mer eller mindre svartklädda med huvor och gasmasker, säger Alexander. Han befann sig i området när våldet brakade loss.

– Det är soptunnor och containrar som de tänder på. Det blir som en eldvägg kan man säga. De har även taggtråd och diverse trälådor. Det är ganska primitiva grejer men det fungerar effektivt, säger Alexander.

Lagt sig i bakhåll på tak

Nyhetsbyrån AP rapporterar att andra lagt sig i bakhåll på taken och attackerat polis med molotovcocktails och stenar när de gått förbi. En polis har fått föras till sjukhus med lättare skador och minst 23 personer är omhändertagna.

Alexander uppger att polisen i Grekland inte agerar som i Sverige och att man undviker att gripa personer.

– De gör offensiver för att inte tillåta grupperingar att ta sig för långt i staden. Om de griper någon kan det eskalera väldigt snabbt.

Kvarteren är bitvis trånga och journalister som rapporterar om händelsen rör sig med gasmasker och hjälmar. Alexander, som tagit bilder av händelsen, har försökt att hålla sig på behörigt avstånd från våldsamheterna men säger att molotovcocktails hamnat inte långt ifrån.

Däremot kan en riktad kamera snabbt reta upp folk.

– Man får göra det på ett mer eller mindre diskret sätt, säger han.

Har pågått i flera städer

Omkring 1 500 personer gick i den fredliga marschen men det är svårt att avgöra hur många som är med och orsakar oroligheterna. Även i den norra grekiska staden Thessaloniki har unga demonstranter attackerat polis under tisdagen, enligt AP.

Och när USA:s avgående president Barack Obama besökte Grekland i november orsakade de anarkistiska grupperingarna våldsamheter.