Får en miljon – trots krisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-20

Carnegie har knappt några pengar kvar men var i går lika flott som alltid:

Den avgående styrelseordföranden Anders Fällman fick en miljon kronor för sina insatser.

Det är samme Fällman som vanmäktigt såg på när staten tog den skuldtyngda och kopiöst misskötta investmentbanken Carnegie i beslag.

EN MIljON RIKARE Carnegies avgående styrelseordförande Anders Fällman fick en miljon för sina insatser i går vid bolagets extrastämma.

Nu frågar ni hur detta går ihop och så här ligger det till: Det var banken Carnegies tidigare moderbolag som också heter Carnegie som hade extra stämma på den gamla jazzklubben Nalen i Stockholm.

I den skumma belysningen samlades aktieägare som förut hade en bank och som nu inte har något annat än kaffepengar och äganderätten till ett namn, ”D. Carnegie” om vi ska vara petiga.

Anders Fällmans sista ord till aktieägarna var att inte ge upp utan stämma staten inför domstol och kräva sin (kopiöst misskötta) bank tillbaka.

Och så accepterade han arvodet på en miljon kronor för sitt år som ordförande.

Det är möjligt att Anders Fällman var värd de pengarna, ingen av de 336 närvarande aktieägarna protesterade.

En miljon hit eller dit är inte så mycket när en bank som tidigare var värd miljarder togs i beslag av staten: ”Socialiserades!” sa en ilsken aktieägare. ”En statskupp!” sa en annan.

Anders Fällman redogjorde för Carnegies tillgångar.

De består av sex miljoner kronor på banken och lite aktier som Fällman hoppades att staten (som han vill stämma) är hygglig och köper för åtta miljoner.

Av pengarna på banken går en miljon till Fällman och en halv miljon till vice ordföranden.

Övriga ledamöter – de flesta hade redan hoppat av – kan kvittera ut 400 000 var.

När styrelsen fått sitt återstår 2,3 miljoner kronor i det börsnoterade bolaget ”D. Carnegie”.

De väl tilltagna arvodena är helt i linje med Carnegies tradition av frikostighet: det var ju fantasirika och rejält tilltagna bonusar som blev början till slutet.

Valberedningens ordförande, Carl Rosén från andra AP-fonden, sa sig trots herkuliska arbetsinsatser vara oförmögen att finna en ny, kompetent styrelse. Han föreslog att D. Carnegie likvideras som bolag. Det ville inte småspararna vara med om.

Valberedningens vice ordförande Greger Landstedt sa i polemik mot ordföranden Rosén att han funnit flera personer som gärna bildar ny styrelse. Den kristne konkursadvokaten Rolf Åbjörnsson ställer upp som ordförande.

Om den nya styrelsen tänker följa Fällmans råd och stämma staten är oklart.

Jag fick per telefon tag i den nye ordföranden Åbjörnsson och han sa att han inte vet någonting. Han blev tillfrågad i onsdags och ”säger sällan nej men de ringer och frågar”.