Lindberg: Fackel- turnén kan avbrytas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

San Francisco/Peking Internationella olympiska kommittén kommer att diskutera om den pågående fackelstafetten ska avbrytas i förtid, säger Gunilla Lindberg, en av Internationella olympiska kommitténs vice ordförande.

Gunilla Lindberg.

Svenska Gunilla Lindberg sade att styrelsen kommer att diskutera ett eventuellt stopp av den pågående världsomspännande resan för OS-facklan med anledning av de protester som hittills omgärdat evenemanget.

– Jag är säker på att det kommer att diskuteras, sade Lindberg på tisdagen.

IOK:s styrelse inleder på torsdag ett tredagarsmöte i Peking.

Begränsa stafetter

Tidigare på tisdagen sade IOK:s styrelseledamot Kevan Gosper att styrelsen kommer att diskutera huruvida framtida fackelstafetter ska begränsas till det land där OS ska hållas. Däremot bedömde han att den pågående fackelturnén inför Kina-OS inte kommer att påverkas.

På tisdagen reser OS-facklan till USA och San Francisco. Redan i måndags besteg tre protibetanska demonstranter Golden Gate-bron. ”En värld, en dröm” och ”Fritt Tibet 08”, stod att läsa på den jättebanderoll som demonstranterna hängde upp bron. De tre avslutade demonstrationen fredligt; de klev ner från bron och lät sig gripas.

Efter kaoset kring fackelstafetten i London och Paris, i söndags och måndags, förbereder sig polisen i San Francisco för onsdagens evenemang. Fackelstafetten i staden är det enda stopp som den olympiska facklan gör i USA under sin resa till 21 länder inför OS i Kina i augusti.

Hundratals poliser kommer att bevaka ceremonin.

– Vi studerar vad som hände i London och Paris och anpassar våra planer därefter, sade en polistalesman.

Tutu och Gere

På tisdagen skulle den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu och skådespelaren Richard Gere delta i en demonstration i San Francisco till stöd för Tibet. En ”frihetsfackla” ska levereras till Kinas konsulat.

En talesman för Tibetanska föreningen i norra Kalifornien bedyrade att den uppmanar demonstranter att agera fredligt.

På grund av omfattande protester i Paris fick organisatörerna minst ett par gånger släcka OS-facklan, som i omgångar fick transporteras med buss. I London greps drygt 30 personer i söndags sedan de försökt störa fackelstafetten och protestera mot Kinas politik i Burma och Tibet.

Facklan anländer till USA dagen efter det att Hillary Clinton, som tävlar om att bli demokraternas presidentkandidat, uppmanade president George Bush att bojkotta öppningsceremonin vid OS i Peking.

Kina anklagar separatister

Kina står benhårt fast vid de världsomspännande planerna för facklan.

– Ingen kraft kan stoppa fackelstafetten inför Pekingspelen, sade Sun Weide, talesperson för OS i Peking.

År 2012 hålls OS i London. Men Storbritannien har ännu inte beslutat vilka vägar fackelstafetten ska ta inför de spelen, sade landet IOK-representant Craig Reedie.

Följ ämnen i artikeln