”Tar man bort dem klättrar sjuktalen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Den hårda kritiken har fått kassan att agera.

Nu skrotas systemet med försäkringsläkarna.

Nu ska försäkringsläkare bli medicinska rådgivare.

Bo Hallqvist, försäkringsläkare i Norrbotten, tror att den höga lönen beror på att det är svårt att rekrytera försäkringsläkare.

– Normalt sett tycker jag bara att det är nys att byta namn på saker, men den här gången tror jag att det är viktigt att kalla en spade för en spade, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord som ligger bakom förändringen.

I?stället för att bedöma intyg i efterhand ska försäkringsläkarna undervisa vanliga läkare i hur reglerna ser ut och vilken information Försäkringskassan behöver.

Ska ha rätt kompetens

Tanken är att betydligt färre fall ska behöva granskas av medicinsk expertis, och när så sker ska läkaren ha rätt kompetens.

I slutändan finns det stora pengar att spara för Försäkringskassan. Enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om en halvering av antalet läkare anställda av kassan. De flesta försäkringsläkare tycker idén är bra, men tvivlar på att den går att genomföra.

– Myndigheten har en stark övertro på att det kommer att gå smidigt och enkelt, säger Bo Hallqvist, försäkringsläkare i Norrbotten.

– Tar man bort försäkringsläkarna kommer sjuktalen att klättra upp igen, med skumma diagnoser som handläggarna inte kan bedöma.