Instruktör lyrisk över ”The Christer Shake”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-19

”Jag är så stolt över honom”

Christy Hansen och Christer Fuglesang under förberedelserna inför rymdfärden.

Christy Hansen har varit Christer Fuglesangs huvudlärare i rymdpromenader.

Nu ger hon svensken högsta möjliga betyg.

– Jag är så stolt över honom, säger hon.

En mer entusiastisk person på Johnson Space Center i Houston är nog svår att finna.

Dagen efter den extrainsatta, improviserade och succéartade rymdpromenaden med Christer Fuglesang och Robert ”Beamer” Curbeam, strålar det om möjligt lite till om denna 31-åriga kvinna som drömmer om att en dag själv bli astronaut.

Hon har vikt en liten pratstund i annars helt tillsluten tid av arbete, arbete och arbete.

– Alla här talar nu om vilken bra erfarenhet vi har inför expeditionen i mars när nästa solpanelspar ska dras ihop. Vi överväger att lägga in en fjärde rymdpromenad då också, berättar hon.

En normal rymdpromenad planerar Nasa i ett och ett halvt år. Måndagens regisserades på några få dagar.

Okända hot

– Jag var lite orolig för att lägga in en extra rymdpromenad under en pågående expedition. Det finns mycket okänt som kan inträffa och alla detaljer hinner man inte räkna ut.

– Först när Beamer och Christer stängde luckan bakom sig, kunde jag slappna av igen. Någonting kan hela tiden hände där ute.

– Som deras instruktör är jag förbluffad över vad de uträttade. Det handlade mycket om improvisation. De fick göra mycket på gehör.

Hon avslöjar att markpersonalen numera talar om ”The Christer Shake” efter Fuglesangs skakningar som fick de trilskande panelerna att lossna bit för bit.

Vilken är hans bästa egenskap?

– Snabbtänktheten. Utan att ha all information löser han problemen och ger bra råd till markkontrollen.

Vilket var det mest kritiska ögonblicket under hans tre rymdpromenader?

– Jag tänker på den första när fackverksdelen P5 skulle monteras. Det var lite problem där och han befann sig i ett väldigt trångt hörn.

– Jag höll andan tills P5 var i rätt läge och fastsatt.

Favoritelev

Christy Hansen beskriver sitt eget arbete i markkontrollen på Johnson Space Center i Houston som ”oerhört stressigt – och spännande”:

– Jag har inte varit ledig en enda stund förrän nu.

Redan efter julhelgen kommer Fuglesang och Curbeam att börja en lång räcka av ”debriefings” om sina rymdpromenader. Alla detaljer ska gås igenom och kommenteras, och resultatet skapar en stabilare grund för kommande rymdpromenader.

– Det blir enskilda sittningar med oss instruktörer och gruppmöten.

När TT träffade henne i oktober under besättningens träning, sade hon att den 49-årige svenske partikelfysikern från Bromma i Stockholm var en av hennes favoritelever. Med facit i hand kan hon konstatera att han höll måttet.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln