Tyskland sänder soldater mot översvämningar

Uppdaterad 2013-06-05 | Publicerad 2013-06-04

Minst åtta personer har hittills mist livet i översvämningarna i Europa

Vattennivåerna i tyska Passau har inte varit så höga sedan 1500-talet.

Nu skickar Tyskland ut tusentals soldater för att hjälpa städer längs de översvämmade floderna.

Samtidigt lovar Förbundskanslern Angela Merkel 100 miljoner euro i katastrofhjälp till drabbade områden.

Det är fortfarande katastrofläge i många städer i Centraleuropa efter de kraftiga regnovädren. Minst åtta personer har mist livet och nio personer saknas efter att vattenmassorna svept genom Tyskland, Österrike, Schweiz och Tjeckien, rapporterar AP.

Skickar ut soldater

Enligt TT stiger fortfarande vattennivåerna i floderna Saale och Elbe i tyska förbundsstaterna Sachsen och Sachsen-Anhalt, och de väntas nå rekordnivåer under dagen. Många städer längs vattnet, som Meisen, Halle och Dresden, ligger i farozonen för vattenmassorna.

Tyska Passau har inte varit med om en liknande översvämning sedan 1500-talet och i Regensburg har inte vattenståndet varit så högt på 130 år, uppger TT.

Nu skickar Tyskland ut 4 000 soldater, 2 000 katastrofarbetare och 600 poliser för att bland annat hjälpa städer och byar längs den katastrofdrabbade floden Donau. Tillsammans ska de hjälpa befolkningen samt bygga upp vallar med sandsäckar för att skydda de städer som ännu inte drabbats.

Två månaders regn

Förbundskanslern Angela Merkel lovar enligt BBC även katastrofhjälp i form av 100 miljoner euro till drabbade områden. När hon under dagen reste runt i drabbade områden ska hon ha uttryckt att förödelsen ser värre ut än under den de stora översvämningarna som drabbade Europa 2002.

I Prag, Tjeckien, nådde översvämningarna sin kulmen på tisdagsmorgonen. Över 8 000 människor har tvingats lämna sina hem i landet. I Tyskland är siffran uppe i 10 000.

I Österrike säger meteorologer att det har regnat för två månader på bara två dagar, rapporterar BBC.