Ryska plan sköt facklor mot svenskt militärflyg

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2015-06-29

Ryska plan har satt in motmedel mot svenskt militärflyg över Östersjön, säger ÖB Sverker Göranson.

Enligt Försvarsmakten har de ryska planen skjutit facklor som vanligtvis används för att avleda fientliga målsökande robotar.

– Man uppträder på ett sätt som bryter mot den uppförandekod som finns när statsflygplan möts i luften, säger Marie Tisäter vid Försvarsmakten.

De senaste åren har de militära spänningarna mellan Ryssland och västvärlden ökat påtagligt – inte minst kring Östersjön.

Under ett seminarium arrangerat av Försvarspolitisk Arena i Almedalen på Gotland berättade överbefälhavare Sverker Göranson att ryska militärflygplan har satt in motmedel mot svenska plan över Östersjön.

”Bryter flygformationer”

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten hos oss, säger Sverker Göranson enligt Expressen.

Han säger att den ökade aktiviteten från ryskt håll är sanktionerad från högsta ort och att beteendet förändrats på senare tid, skriver tidningen.

– Det har tvingat oss att gå tillbaka till kammaren och fundera på om vi ska ändra på vårt beteende för att ligga på säkra marginaler. Men samtidigt är det en balansgång, för vi ska inte uppfattas som att vi viker undan.

”Kan äventyra säkerheten”

Motmedlet i fråga har varit facklor som används för att avleda fientliga målsökande robotar.

– Vi upplever att ryskt flyg uppvisar ett aggressivt beteende, bland annat flyger man väldigt nära på ett sätt som kan äventyra flygsäkerheten, man bryter ur normala flygformationer och det finns exempel på när man använt motmedel, facklor. Man uppträder sammanfattningsvis på ett sätt som bryter mot den uppförandekod som finns när statsflygplan möts i luften, säger Marie Tisäter, jourhavande informatör vid Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Hur många gånger det skett är dock oklart.

– Vi kommer att utveckla det här under den så kallade flygdagen på onsdag, säger Marie Tisäter.