”Flickorna förblir osynliga”

Publicerad 2015-11-03

30 av de runt 300 svenskarna som rest till Syrien och Irak kvinnor. Terrorforskaren Magnus Ranstorp bedömer att 40 eller 50 bekräftade kvinnor har åkt.

En 109 sidor lång genomgång av IS-propagandan och rekryteringen på Facebook. Tre utgångar om kvinnorna och flickorna.

Forskaren missade dem.

Unga svenska kvinnor är eftertraktade rekryter till Islamiska staten. Av det syns ingenting i Försvarshögskolans - av Mona Sahlins beställda - rapport.

Rekryteringsprocessen är helt annorlunda än den för killar - och sociala medier har en viktig roll.

I somras granskade Aftonbladet rekryteringen med hjälp av två påhittade profiler på slutna Facebooksidor. Snart stod klart att den manliga ”Mohammad” uppmanades att gå till moskén.

Den kvinnliga påhittade "Hiba" fångades däremot upp på nätet av unga kvinnor, fördes in i tät kommunikation om religiösa plikter, löften om paradiset, hot om helvetet.

Trots att "Hiba" aldrig själv förde krig eller IS på tal lockades hon steg för steg mot konkreta förslag om att resa till Islamiska staten. Lockbete var löften om vackra hus och giftermål med IS-krigare.

Två gånger uppmanades ”Hiba” att skaffa appen Viber som gör det möjligt att prata i telefon och skicka meddelanden över nätet. Viber anses av dessa personer vara svår att spåra och avlyssna.

Forskaren Linus Gustafsson valde att granska aktiviteter i sju öppna Facebookgrupper. Hans rapport är förment könlös. Han skriver allmänt om "personer", fast menar då "män". På de öppna grupperna finns få kvinnor.

Flickorna förblir med hans metod osynliga.

Ändå är 30 de runt 300 svenskarna som rest till Syrien och Irak kvinnor. Terrorforskaren Magnus Ranstorp bedömer att 40 eller 50 bekräftade kvinnor har åkt.

Kvinnorna är viktiga, inte bara som fruar och mödrar till nästa generation jihadister, utan som aktiva i att propagera och rekrytera.

Men Linus Gustafsson är ödmjuk. Studiens slutsats att vi behöver - studier. Djupare kunskap. Intervjuer med sympatisörer.  Jag håller med.

Följ ämnen i artikeln