Hyllas för jämställd regering: ”Det är 2015”

Publicerad 2015-11-06

Kanadas nye premiärminister gör succé på nätet

För några veckor sedan vann Justin Trudeau och hans liberala parti det kanadensiska valet. Nu har han bildat regering – något som fått stor uppmärksamhet även utomlands.

Justin Trudeau på valnatten.

När den nye kanadensiske premiärministern Justin Trudeau presenterade sin regering hyllades sammansättningen av många.

Hälften av ministrarna är kvinnor. Dessutom har en minister muslimsk bakgrund (Maryam Monsef är landets första muslimska minister) och en av ministrarna är rullstolsburen, enligt CBC News.

Idrottsministern Carla Qualtrough, som också ansvarar för frågor som rör funktionshindrade, är själv blind. Hon har tidigare deltagit i Paralympics.

”Det är 2015”

Själva sammansättningen fick ett bra mottagande, men det var efter att Trudeau förklarat bakgrunden till beslutet som hyllningarna började komma in.

– För att det är 2015, svarade han till en reporter som undrade varför det var viktigt att regeringen är jämställd.

Efter det enkla men starka uttalandet har Trudeau hyllats på sociala medier. En av alla som delat klippet är skådespelaren Emma Watson, som jobbar i FN:s jämställdhetsprojekt ”He for she”.

”Det coolaste jag sett på ett bra tag. Jag älskar dig, Kanada”, skriver hon på Twitter.

Astronaut och Nobelpristagare

Många av de nya ministrarna har respektingivande cv:n. En astronaut, en läkare, en journalist, en Nobelpristagare och en krigsveteran finns bland de 31 politikerna.

– Det kanadensiska folket har valt enastående kanadensare från hela landet och jag är glad att kunna lyfta fram några av dem i den här regeringen med mig idag, sa Trudeau vid en presskonferens tidigare i veckan, enligt CBC News.

Följ ämnen i artikeln