Assange får inte stanna i Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

Wikileaks grundare Julian Assange får inte uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Det uppger Gunilla Wikström på Migrationsverket.

– Vi fattade beslutet att avslå hans ansökan. Han har fått besked i dag på mail, säger hon till Aftonbladet

Julian Assange.

Frontfiguren för den uppmärksammade sajten Wikileaks, australiern Julian Assange, ansökte tidigare i år om uppehållstillstånd i Sverige.

En av anledningarna som uppgetts är att Assange planerar att skaffa ett svenskt utgivarbevis, något som skulle ge honom bättre källskydd för sajten.

I dag beslutade dock Migrationsverket att inte ge Assange något uppehållstillstånd, som dock inte vill gå in på detaljer i fallet.

Anmäldes för våldtäkt

Assange besökte Sverige i somras för att föreläsa om Wikileaks färska offentliggörande av tusentals hemliga dokument från kriget i Afghanistan. Han ansökte då också om svenskt uppehållstillstånd.

Men föreläsningarna överskuggades snart av medierapporteringen en våldtäktsanmälan mot Julian Assange. Anmälan blev starten på en lång cirkus som rapporterats i hela världen och fortfarande inte avslutats.

Anhållan hävdes

En jouråklagaren anhöll ursprungligen Assange i hans frånvaro misstänkt för en våldtäkt och ett fall av sexuellt ofredande. Den anhållan hävdes dock av en ordinarie åklagare efter knappt ett dygn.

När åklagare Eva Finné granskat fallet beslöt hon att lägga ner anmälningen om våldtäkt och bara inleda förundersökning i ett fall av ofredande.

Senare beslutade dock överåklagare Marianne Ny att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Dessutom skulle fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Grunderna hemliga

Utredningen pågår fortfarande och nu har alltså Migrationsverket avslagit hans ansökan, uppger Gunilla Wikström som är beslutsfattare på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Norrköping.

– Det finns inte så mycket mer att säga mer än att vi avslagit hans ansökan.

Kan du säga någonting om grunderna för avslaget?

– Nej, det råder sekretess kring grunderna för ett sådant beslut.

Enligt Gunilla Wikström har Assange underrättats om beslutet både via mail och med vanlig post. Hon kan dock inte svara på om han befinner sig i landet.