Varnar en varnar alla

Terrorhotet mot Europa finns där hela tiden

Terrorvarningarna står som spön i backen.

Varnar den ena underrättelsetjänsten så följer den andra efter.

Ändå är risken att råka ut för ett terrordåd inte större i dag än i går.

Det är lite av råttan på repet över den senaste tiden terrorvarningar. Först varnar underrättelsetjänsterna i Frankrike Storbritannien och Tyskland för nya terrordåd. Danmark följer strax därpå. Vilket bidrar till att även svenska Säpo offentliggör den höjningen av risknivån man genomfört redan två veckor tidigare.

Eftersom nu snart hela Europa varnat för terrordåd fick det i går USA att gå ut och varna amerikaner för att resa till Europa. Eller mer korrekt; de ska vara försiktiga och extra uppmärksamma.

Orosstämningen och rädslan trissas upp eftersom man lätt kan få intrycket att varje varning är fristående från de andra. I själva verket rör det sig om en rundgång i världens underrättelsetjänster som delar information med varandra.

Konstant hot

Jag vill inte på något sätt förringa terrorvarningarna.

Men man ska komma ihåg att terrorhotet - vid sidan av de dåd som dagligen inträffar i Pakistan, Afghanistan, Somalia och andra muslimska länder- numera vilar konstant över västvärlden.

Attacker mot kollektivtrafik, hotell och turistattraktioner kan inträffa precis när som helst. De flesta terrordåd har skett utan någon omedelbart föregående varning från myndigheterna eftersom det av förklarliga skäl inte är särskilt lätt att förutse var och när en attack ska inträffa. Vet man det gör polis och underrättelsetjänster sannolikt allt de kan för att stoppa sådana attacker innan de inträffar.

Spektakulärt

Vad vi säkert vet är att det finns grupper runtom i världen som inte gör annat än försöker hitta på ett nytt 11 september eller något som är tillräckligt spektakulärt för att sätta skräck i västvärldens medborgare. Ju fler döda desto större effekt.

Al-Qaida är numera inte bara Usama bin Ladin och hans närmaste män som troligen sitter och trycker i en grotta i Pakistan. Islamska extremister i många länder har slutit sig samman i små grupper som sympatiserar med al-Qaida men som agerar mer eller mindre på egen hand. De är tillräckligt motiverade att genomföra terrorattacker bara de kan få tag på vapen och andra material som krävs för att genomföra dem.

De finns sannolikt i det flesta huvudstäder i Europa.

Öppna eld

Säkert är det många av dem som avundsjukt sneglar på vad en grupp tungt beväpnande pakistanska terrorister lyckades med i Bombay för två år sedan då de sköt ihjäl massor av oskyldiga medborgare på en tågstation för att sedan ta gisslan på ett lyxhotell och fortsätta mördandet där.

Vad är det egentligen som hindrar en beväpnad grupp som vill dö martyrdöden att öppna eld på Stockholm Central ,Hauptbanhof i Berlin eller Gare Saint Lazare i Paris?

Öppna västerländska samhällen är extremt sårbara för den här typen av attacker. Särskilt när måltalorna är vanliga människor. Det märkliga är egentligen att det inte inträffar fler terrorattacker i väst än det gör. De senaste stora dådet inträffade i Londons tunnelbana 2005.

Självmordsbombare

Någon brist på mål finns inte. Tågstationer, flygplatser, lyxhotell, fullsatta arenor och höga byggnader som Kaknästornet och Eiffeltornet. För att nämna några.

Kanske gör underrättelsetjänsterna ett väldigt bra jobb och stoppar dåden i sin linda. Eller så finns det inte så många presumtiva självmordsbombare i våra städer som vi tror.

De senaste terrorvarningarna kan fungera som en nyttig påminnelse om det hot som ständigt hänger över oss. Men vad ska allmänheten göra med informationen?

Farligt

Inte ens terroristexperterna har något bra svar.

– Jag är inte säker på vad den senaste varningen säger, säger Bruce Hoffman, en av USA:s mest välmeriterade experter på området. Vid sidan av att världen är ett farligt ställe och det visste vi redan.

Risken för ett terrordåd är inte större i dag än i går eller för ett år sedan.

Risken finns där hela tiden.

Med eller utan föregående varning.