”Allt vi vill är att få vara tillsammans”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-28

Byråkratin tvingar Birgit och Per-Erik att flytta isär efter 60 år

hälsar på varje dag Per-Erik är för sjuk för att bo hemma och Birgit för frisk för att få bo på ett äldreboende. Därför tvingas de bo isär, och Birgit tar varje dag färdtjänsten för att få hälsa på sin make. ”Det gör så ont i hjärtat”, säger hon.

De har varit gifta i 60 år.

Ändå vägrar Malmö stad låta Birgit, 84, bo med sin make Per-Erik, 88, på äldreboendet i Hyllie.

– Det gör så ont i hjärtat, allt vi vill är att få vara tillsammans, säger Birgit Nordlöf.

Den 13 maj 1950 lovade Birgit och Per-Erik Nordlöf varandra evig kärlek.

Nu, drygt 60 år senare, finns kärleken i allra högsta grad kvar. Men byråkratin inom Malmö stad skiljer dem åt.

Per-Erik har under de senaste åren överlevt två slaganfall, två hjärtinfarkter och en bypassoperation. Birgit har funnits vid hans sida hela tiden.

– Jag har tagit hand om honom själv i alla år, Per-Erik är diabetessjuk också och behöver mycket hjälp. Men till slut blev det för mycket och han fick flytta till ett äldreboende, säger Birgit.

Åker dit för att småprata

Flytten har gjort dem båda deprimerade och trötta. Birgit åker färdtjänst till äldreboendet varje dag för att småprata, äta och läsa böcker för Per-Erik.

– I bland åker jag bara dit för att hålla hans hand. Allt skulle vara så mycket lättare om jag också kunde få flytta in på äldreboendet. Vi behöver inte bo i samma lägenhet, jag skulle vara glad för ett rum i närheten, säger Birgit.

Men hennes trötthet, yrsel och ständiga värk i händer och fötter är inte nog för biståndshandläggarna på kommunen, som anser att Birgits hälsa är tillräckligt god.

– Det låter ju väldigt trist, men det är en kostnadsfråga. Vi måste prioritera de som är mest sjuka, och enligt vår bedömning är den ena parten i det här fallet inte tillräckligt sjuk, säger verksamhetschefen Siv Jensen.

Birgit har överklagat ärendet till förvaltningsrätten två gånger, nu väntar familjen på länsrättens dom.

”Orkar nästan inte leva”

Inför valet föreslår flera partier en ändring i socialtjänstlagen som i så fall skulle ge Birgit rätt att flytta in hos Per-Erik.

– Jag hoppas att politikerna hinner infria sina löften. Som det är nu orkar vi nästan inte leva, säger Birgit Nordlöf.