Mannen utan ansikte tar över i Nordkorea

Stort hemlighetsmakeri när yngste sonen utses till kronprins

Farfar heter Kim il Sung, pappa Kim Jong-il. Nu väntas Jong-ils yngste son Kim Jong-un gå i pappas fotspår och ta över makten i Nordkorea. Men ingen vet ännu hur han ser ut, han har vuxit upp under stort hemlighetsmakeri.

Nätet svämmar över av konstiga bilder.

Exempel: Det finns massor av bilder på Britney Spears utan trosor.

Men inte ett enda foto av en vuxen Kim Jong-un, mannen som snart väntas utses till Nordkoreas näste ledare.

Hemlighetsmakeriet kring Nordkoreas ledare är så stort att ingen utomstående med säkerhet ens vet hur diktatorn Kim Jong-ils yngste son ser ut. På den enda kända bilden är Kim Jong-un 11 år och ingen kan garantera att det verkligen är han på bilden.

Paparazzifotografer är en av många företeelser som ännu inte nått Nordkorea.

Det enda omvärlden med säkerhet vet är att Nordkoreas styrande arbetarparti om en vecka ska hålla sin första partikongress sedan 1980.

Vid den senaste partikonferensen gjorde Kim Jong-il debut i offentligheten vilkets sågs som en bekräftelse på att han skulle efterträda pappan och nationens grundare Kim Il Sung. Men han tog inte över förrän "den store ledaren" dog 1994.

Tveklöst

I dag står landet inför ett liknande läge. Att det kallas till partikongress betyder tveklöst att något stort år på gång.

Kim Jong-il vill säkra att familjedynastin lever vidare. Han tros ha drabbats av en hjärtinfarkt 2008 och även i övrigt lär hans hälsa vara dålig. Om han skulle dö plötsligt finns ingen given efterträdare. Risken är stort att militären i så fall tar all makt.

Problemet är att Kim Jong-un bara är 26 år (även om åldern inte heller är officiellt bekräftad) och helt saknar erfarenhet av att styra landet. Han fick sin utbildning på en internatskola i Schweiz där han gick under falskt namn.

Kock

Skälet till att vi vet det är att familjens japanske kock Kenji Fujimoto skrivit det i en bok med titeln "Jag var Kim Jong-ils kock". Fujimoto har försett världen med den enda kända bilden av Kim-Jong-un. En bild som han påstår att han fick av pojken innan denne reste till Schweiz och internatskolan.

För att undvika att Kim Jong-un blev influerad av väst åt han ofta middag med Nordkoreas ambassadör och reste hem på alla skollov.

Enligt Fujimoto är sonen en kopia av sin far både utseendemässigt och hälsomässigt. Kim Jong-un påstås ha diabetes. Precis som sin pappa gillar han Hollywoodfilmer och annan populärkultur. Hans sägs noga följa spelet i den amerikanska proffsbasketligan NBA.

Hyllningssånger

Uppgifter om att yngste sonen ska ta över har förekommit ända sedan 2006, men blivit extra intensiva de senaste året då en rad tecken på hans nya ställning rapporterats av koreanska exilorganisationer som noga följer utvecklingen i det slutna landet.

* 8 januari, Kim Jong-uns födelsedag, gjordes tidigare i år till en nationell helgdag.

* Ett antal sånger har komponerats till hans ära och cirkulerats inom makteliten.

* Påbud har utgått om att ingen får döpa sina barn till Kim Jong-un längre. De som redan bär namnet måste byta.

Att myndigheterna i Sydkorea fram tills förra året inte ens visste hur sonens namn stavades säger något om graden av hemlighetsmakeriet som omger ledarskapet i den slutna reliken från kommunisttiden.

Oansvarig

Kim Jong-il har ytterligare två söner med en tidigare fru. Kim Jong-chul anses vara för vek och Kim Jong-nam för oansvarig för att ta över.

Även om 26-åringen utses till efterträdare är det ingen som tror att han ska ta över direkt. Förmodligen skolas han under en tid in i jobbet av pappa och Jang Song Thaek, Kim Jong-ils systers man. Thaek utsågs i juni till vice ordförande i Nationella försvarskommittén, vilket formellt gjorde honom till nummer två i landets makthierarki.

I personkultens Nordkorea var Kim il Sung "den store ledaren". Kim Jong-il är "den käre ledaren". Vad blir Kim Jong-un?