”SDU samarbetar med demokratimotståndare”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-03-08

Gör högerextrema hälsningar på sina möten

La Destra hyllar Mussolini och gör fascisthälsningar på sina möten.

Samtidigt har det italienska högerpartiet ett samarbete med Sverigedemokratisk ungdom.
– SDU samarbetar med ett parti som är motståndare till demokratin, säger Anders Bergman, författare och expert på italiensk extremhöger.

Under det senaste året har ledningen för Sverigedemokraternas ungdomsförbund vid flera tillfällen träffat företrädare för det italienska högerpartiet La Destra. Så sent som i februari var SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne i Rom. Och när SDU arrangerade en marsch i Malmö i höstas var företrädare från La Destra på plats.

Det italienska partiet bildades 2007 av Francesco Storace, som några år tidigare hoppat av Alleanza Nazionale med rötter i nyfascismen.

La Destra har vid flera tillfällen beskyllts för att vara ett nyfascistiskt parti, vilket man själva förnekar. Men på partiets möten ser det annorlunda ut. På nätet cirkulerar filmer där deltagarna på La Destras evenemang gör den romerska hälsningen, synonym med fascisthälsningen.

Uppseendeveckande

I lördags hölls man dessutom en stor manifestation i Rom, med uppåt 25 000 deltagare. Där hyllades änkan till Girogio Almirante, en ikon i italienska nyfascistkretsar. Dessutom vecklades en stor banderoll med en bild på fascistdiktatorn Benito Mussolini ut.

Enligt författaren Anders Bergman, expert på italiensk extremhöger, är La Destra ett nyfascistiskt parti.
– På alla manifestationer, nu senast i Rom, förekommer fascistiska symboler. La Destra är ett fascistiskt parti, men de säger att de är sunda nationalister, säger han.

Bergman menar att SDU:s samarbete med partiet är uppseendeväckande.

– De väljer att samarbeta med ett parti som är väl förankrat i den italienska fascismen. Är man demokrater, som Sverigedemokraterna säger att de är, är det märkligt att samarbeta med ett parti som hyllar Mussolini. För honom var demokratin en skymf.

Inga kommentarer

– La Destras stora nummer är bostadspolitiken, de har ett välutvecklat socialpolitisk program, där de erbjuder unga människor sociala lån för att de ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden. Där tror jag SDU är ute och fiskar, för det finns liknande problem i Sverige, säger Anders Bergman.

SDU-ledare Gustav Kasselstrand har tidigare sagt att La Destra inte har något med fascismen att göra. Han menar i stället att det är socialkonservativt.

I dag har han inga kommentarer till samarbetet.

Följ ämnen i artikeln