Gammal skinka tvättades med diskborste

Uppdaterad 2012-06-20 | Publicerad 2012-06-19

Efter Aftonbladets avslöjande om matfusket strömmar läsarnas egna berättelser in till Aftonbladet.

Här är ett urval av alla de tips som kommit till redaktionen.

"I en matbutik i Hälsingland handlade jag en härlig färsk entrecote till helgen, när jag kom hem kollade jag bäst före datum. Då hade köttbitens bäst-före-datum gått ut för en vecka sedan. Ringde omgående och påtalade detta, då skulle jag komma ner och få pengar tillbaka. När jag var där kollade jag på entrecoten som var kvar, då hade butiken ändrat datum framåt fem dagar och hade extra pris med 50% på detta. Har slutat handla i denna butik sedan dess."

Gammalt kött blir till färdigmat

"Jag arbetade tidigare på en matbutik i Stockholm. I charken där, som är en chark med högt anseende, tvättades skinkor som börjat surna och fått en geggig hinna över sig med diskborste i slasken, man skar bort stora sjok med mögel på bland annat ankleverpaté. Gammalt kött och andra produkter också i och för sig, lämnades in till kocken för att användas till den färdiga maten som de så stolt skryter med. Köttfärsen mals upp, och sedan körs den in på vagnar (oplastad) för att plastas och märkas först när de tas ut (vilket allt som oftast inte skedde under samma dag). Sätts plasten på så blir färsen lite grå i färgen om den får stå. Vilket man undviker om den inte plastas."

"Jag vet att dom fuskar på en matbutik i Medelpad, jag sommarjobbade i charken för några år sedan, då skar man bort datummärkningen på förpackningarna, till exempel leverpastejen som låg framme i disken och man
plastade om sånt som hade gått ut."

Köttet dåligt trots långt datum

"Det var fem dagar före bäst före datum men ändå luktade köttet ruttet just när jag skulle tillaga det. Jag slängde köttet, men sa till hos matbutiken i södra Stockholm. Svaret jag fick var det att jag var "den första som klagade."

"Jag har handlat vakuumförpackat kött på en matbutik i Stockholmsförort där utgångsdatum skulle gått ut om 10 dagar. Öppnade fläskarrén dagen efter jag köpt den och den var redan rutten och luktade väldigt illa, trots att det var 10 dagar kvar tills utgångsdatum."

Utgången färsk kyckling grillas

"Som före detta anställd på matbutik kan jag berätta att man grillat kyckling trots att den gått ut i datum, detta
efter att man missat att beställa ny kyckling till helgen. Då luktade man på den gamla och grillade och sålde till ordinariepris. Märkningen visar ju vilken dag den är grillad eller packad. Inte vilken dag den gått ut och butiken inte borde använt den. När den svenska oxfilén som man köper i bit över disk för 499:-tog slut, tog man brasiliansk vakuumförpackad oxfilé (kundens pris ca 199-279:-/kg beroende på om det var kampanj just då eller inte) packade upp den sköljde av den och sålde den sedan i bit som svensk för 499:-/kg."

"Jag kan livsmedelslagen utantill så jag vet verkligen vad jag snackar om. Vid flertal tillfällen i en matbutik i Stockholm har jag stött på att man packar om färsk kycklingfilé i samma förpackningsmaterial som kycklingen levererades i. Kycklingen kan förenas med livsfara, men ost? Har en herrgårdsost i kylskåpet som jag köpte i julas, den är rysligt god idag."

Datum ändras på kött

"Nu är det i för sig nästan tio år sedan. Men jag sommarjobbade på en matbutik i en skärgårdstad. Då var jag i charken och samma dag när kött gick ut fick vi mala ner det till köttfärs så sålde vi det så i stället, tyvärr. "

"Min vän praktiserade på en matbutik i Västergötland och en dag så gav butikschefen honom en uppgift att ta hand om en pall med vakuumpackat kött. Chefen bad honom att skrapa bort alla etiketter med datum så att chefen i sin tur skulle sätta på nya etiketter med nytt datum. Köttet var inte fryst utan i rumstemperatur hela tiden."
"Jag jobbar som väktare och låser upp en matbutik i en ort i Västergötland på morgonen. Man ser ofta "chark-killen" stå med butikspackad fläskfile och slita av plasten, byta pappret i botten och sedan på med ny plast och ettikett efteråt. Ingen engånsgrej utan det är väldigt vanligt, speciellt på söndagsmorgnar. Jag antar att de har extra mycket kött inför helgen och det som inte sålts märks om."

"Jag jobbade på en matbutik i en liten ort i Småland tidigare och där märkte dom om både ost och egenmald köttfärs hela tiden. Dom anställda luktade på köttfärsen, luktade den okej packades den om och fick ligga i några dagar till fast med nytt datum."

Mögel på hyllplan

"Matbutik i Bohuslän, jag har sett hur man packat om ost, kött, skinka. De har tagit bort yttersta bladen
på till exempel isbergssallad och plastat om, öppnar vindruvsaskar och plockat ur de dåliga druvorna. Plockat upp bake-up bröd och bullar från golvet som ramlat ur hyllor. Jag har ringt kommunens
hälsovårdsavdelning om detta men inget resultat och ingen förändring. De plockar även upp smågodis från golvet och lägger tillbaks i lådorna."

"Under mina somrar i en matbutik i en av Sveriges populäraste turistorter så packade jag alltid om köttet som hade gått ut. I kylen vid charkdisken luktade det fruktansvärt illa och det växte mögel på hyllplanen och vid ett tillfälle upptäckte jag även larver på golvet. Men säsongen är kort och vi ombads alltid att fokusera på att fylla upp hyllorna med kött oavsett om det var gammalt eller inte."

Bröd och ost blir som ny

"Matbutik i Stockholmstrakten fryser in "färskt nygräddat bröd" och säljer det på samma sätt dagen efter då det tinat."

"Jag jobbade för några år sedan i två på en kedja i Göteborg. När färdigpackad
ost, till exempel Arla "möglar" eller går ut tas osten in i delikatessen och säljs som "lösviktsost". Man bara hyvlade bort ytan och så var den som ny."