Beslut väntas om "Obamacare" krascha

Publicerad 2012-06-25

Högsta domstolen ska besluta om sjukvårdsförsäkringen

Barack Obama.

På torsdag väntas USA:s högsta domstol avgöra president Barack Obamas politiska framtid.

Domstolen ska besluta om presidentens sjukvårdsreform "Obamacare" är olaglig eller inte. Något som har betydelse för hans chans att bli återvald.

Sjukvårdsreformen har kritiserats av många. Den skulle ge 32 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring och samtidigt skulle ingen kunna nekas försäkring på grund av tidigare sjukdomar. Nu ska USA:s högsta domstol bestämma om reformen strider mot landets konstitution eller inte.

– Domstolen kan komma att döma på flera sätt. Antingen säger de att hela reformen är lagvidrig eller så säger de att den del som säger att medborgarna måste köpa en sjukvårdsförsäkring är det, säger Roland Poirier Martinsson, konservativ samhällsdebattör.

Betydelse för återvalskampanjen

Enligt Roland Poirier Martinsson skulle Obama kunna ändra reformen för att få republikanerna nöjda. Något han tror också skulle locka mittenväljarna.

–I dag får ett företag skatteavdrag när de ger sjukvårdsförsäkringar till sina anställda. Det skulle man kunna flytta över till privatpersoner så att det även gäller dem.

Om domstolen anser att delar eller hela reformen strider mot grundlagen kan det få påverkan för höstens presidentvalskampanj.

– Det har hyfsad stor betydelse. Han har fått mycket kritik för att han ägnade de första 18 månaderna åt reformen istället för att göra något åt ekonomin. Varken ekonomin eller arbetslösheten har återhämtat sig och det borde den ha gjort. Men sjukvårdsreformen har betydelse för valet.

Påverkar partierna

Det är två år sedan reformen röstades igenom i kongressen. Än så länge har inte någon stor del av den genomförts rent praktiskt. Om högsta domstolen beslutar att en del eller hela strider mot lagen kommer det att påverka både demokraterna och republikanerna, tror Roland Poirier Martinsson.

–Då får båda partierna snickra på nya förslag till kongressen, säger han.

Senare under veckan väntas högsta domstolen avgöra frågan.