Ryssland har kränkt svenskt luftrum

Publicerad 2024-06-15 10.34

Försvarsmaktens bild på det ryska planet som ska ha kränkt svenskt luftrum.

Ett ryskt plan kränkte svenskt luftrum under fredagen. Svenskt försvar anropade planet men fick inget svar.

Två Jas-plan gick upp för att mota bort det ryska planet.

– De var fem kilometer in på vårt territorium i knappt två minuter, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Under fredagseftermiddag tog sig ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 in på svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets.

Den svenska flygstridsledningen varnade då det ryska flygplanet genom muntligt anrop. När det ryska planet inte avvek fick två JAS-39 Gripen gå upp och mota bort det.

– Det här beteendet är oacceptabelt oavsett om det är avsiktligt eller inte. Det visar på bristande respekt för vår territoriella integritet. De var fem kilometer in på vårt territorium i knappt två minuter, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

UD kallar upp ryska ambassadören

Den svenska försvarsministern Pål Jonson informerades under gårdagen om händelsen.

”Det ryska agerandet är oacceptabelt och oprofessionellt. Det är bra att Försvarsmaktens incidentberedskap ingrep och avvisade det ryska stridsflygplanet”, säger han i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Utrikesdepartementet ser också allvarligt på händelsen.

”Det ryska agerandet är oacceptabelt. UD kommer att kalla upp den ryska ambassaden för att markera mot händelsen. Vi står i nära kontakt med allierade och partners om händelser i närområdet.”, skiver utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Aftonbladet.

Försvarsminister Pål Jonson informerades under gårdagen.

Kan vara en signal till oss

Det här är den första kränkningen av svenskt luftrum sedan 2022. Då tog sig fyra ryska militärplan in över Gotland. Den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving utesluter inte att gårdagens kränkning var avsiktlig.

– Det kan vara en signal till oss om att Ryssland kan agera. Med bakgrund av att Östersjön blivit Nato-hav efter Sverige och Finlands inträde vill man eventuellt markera, säger han och fortsätter:

– Det kan också vara underrättelseinhämtning för se hur den svenska beredskapen ser ut.

Jörgen Elfving.

Kan vara kopplat till kränkning i Finland

Tidigare i veckan ska fyra ryska militärplan även kränkt finskt luftrum, enligt Finlands gränsbevakning.

De planen ska ha befunnit sig 2,5 kilometer in på finsk sida som mest. Enligt Elfving kan det finnas ett sammanhang mellan de två händelserna.

– Ytligt betraktat kan man säga att det kanske inte är en slump, säger han.