Litauens svar på drönarattacken: ”100 procent desinformation”

Publicerad 2024-04-25 12.44

Belarusisk säkerhetstjänst anklagar Litauen för att ha försökt anfalla Minsk med drönare, det hävdar den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass.

Litauen nekar och kallar anklagelsen för desinformation.

– Det är totalt nonsens, säger Belaruskännaren Ryhor Nizhnikau till TT.

Chefen för Belarus underrättelsetjänst KGB Ivan Tertel hävdar att Belarus vidtagit en rad åtgärder för att stoppa attacker mot bland annat huvudstaden Minsk, det rapporterar Reuters.

Uppgifterna som först publicerades i den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass förs nu vidare av statligt styrda medier i både Belarus och Ryssland.

I uttalandet påstår KBG-chefen att attackförsöket ska ha skett från litauisk mark.

Han presenterar inga bevis för påståendet.

Ivan Tertel, Chefen för Belarus underrättelsetjänst KGB.

Litauen kallar påståendet för ”100 procent desinformation” och får medhåll av grannlandet Lettland.

– Jag tror inte att våra grannar skulle vara så galna. Det här framstår som belarusisk propaganda, säger den lettiska premiärministern Evika Siliņa till TV4 Nyheterna.

En talesperson för den litauiska armén uppger att landet inte har vidtagit fientliga åtgärder mot andra stater och inte heller planerar att göra det, rapporterar Reuters.

”Totalt nonsens”

Även Belaruskännaren Ryhor Nizhnikau, bedömer uppgifterna som struntprat.

– Det är totalt nonsens och i grunden iscensatt, säger han i TT.

Det finns två stora motiv för Belarus att gå ut med uppgifterna, enligt Nizhnikau. För det första hjälper kriget i Ukraina och idén att Belarus därmed kan bli en krigszon Lukasjenko att upprätthålla någon form av legitimitet i landet.

Det andra motivet är att uppgifter som dessa gynnar Moskva. Om det är Ryssland som orkestrerat dem eller om det gjorts på eget initiativ är oklart, säger Nizhnikau till TT.

Lettlands premiärminister Evika Siliņa under en pressträff i Stockholm på torsdagen.