Emelie betalade 34 000 kronor för adhd-utredning – nekas vård hos regionen

Vändningen hos regionens mottagning: ”Nej du har inte adhd”

Publicerad 2024-05-26

Emelie Lake, 33, betalade 34 000 kronor för en privat adhd-utredning och fick diagnosen på papper.

Nu säger regionens läkare att hon inte alls har adhd – och nekar behandling.

– Jag fattar verkligen inte hur olika läkare kan ge olika diagnoser. Har jag adhd eller har jag inte adhd? säger hon.

En hjärna som går att jämföra med en skridskobana – med tankar som halkar runt i huvudet.

Emelie Lake, 33, läste boken ”Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna” av Lotta Borg Skoglund, överläkare och docent i psykiatri. Ju fler kapitel hon läste om adhd hos kvinnor, desto mer kände hon igen sig i symtomen.

– När jag läst klart tänkte jag bara: ”Shit det här är ju jag. Jag har nog adhd”, säger hon.

Emelie, 33.

Sju sidor långt utlåtande

Hösten 2023 sökte Emelie Lake vård hos vårdcentralen i Stockholm. Där bekräftades hennes misstanke.

Enligt läkaren hade hon flera symtom på adhd.

– Man sa att jag förmodligen uppfyller kriterierna för en adhd-diagnos. Men läkaren berättade också om hur svårt det var att få en utredning. Att man i princip måste vara hemlös, tandlös och riktigt illa däran för att få hjälp.

Därför sökte hon sig till Smart psykiatri – en privat klinik som grundades 2018 av författaren Lotta Borg Skoglund.

– Jag sökte mig dit på grund av boken som jag läst. Adhd hos kvinnor kan skilja sig mycket från adhd hos män. Därför var jag peppad på att göra utredningen hos Smart psykiatri som fokuserar mycket på kvinnor.

Mellan januari och mars i år fick Emelie Lake gå på läkarbesök, göra tester och intervjuer med psykolog på den privata kliniken. Totalt kostade utredningen 34 000 kronor.

Resultatet blev ett sju sidor långt utlåtande och en diagnos.

– En läkare och en psykolog kom fram till att jag har diagnosen svår adhd i kombinerad form. De gav mig två alternativ: att fortsätta inom den privata sfären för behandling och medicinering eller söka mig tillbaka till den offentliga vården.

Hos Smart psykiatri fick Emelie en adhd-diagnos.

”Känner mig lurad”

Emelie Lake berättar att hon inte hade råd att fortsätta hos Smart psykiatri.

Därför skickade hon in en egenremiss till Prima Liljeholmen – som i grunden är en privat mottagning men vars verksamhet drivs och finansieras av region Stockholm.

– Jag gick på ett samtal med en läkare som fick läsa utlåtandet från Smart psykiatri. Sedan avvisade de min remiss och sa att de inte kunde hjälpa mig. Enligt dem har jag inte tillräckligt mycket symtom för att få behandling och de hänvisade mig tillbaka till den privata vården.

Emelie Lake blev chockad när regionens läkare sa att hon inte hade adhd.

– Svaret jag fick var att jag köpt en diagnos. ”Betalar man så får man”, sa de. Det tycker jag är en helt sjuk inställning. Jag gjorde utredningen för att få veta om jag hade diagnosen eller inte. Målet var aldrig att köpa mig en diagnos.

Nu är hon osäker på hur hon ska göra för att få hjälp.

– Jag har inte råd att fortsätta inom den privata vården, men samtidigt kan inte regionens psykiatri hjälpa mig. Det är som att jag faller mellan stolarna. Jag känner mig som den stora förloraren och jag känner mig lurad.

Anteckning hos 1177.

Vem känner du dig lurad av?

– Helt ärligt så har jag inget svar på den frågan. Jag tror att det här är ett system som är paj. Kan det vara så att Smart psykiatri är i framkant och har mer kunskap om adhd hos kvinnor och att de därför kunnat ge mig diagnosen?

Emelie Lake fortsätter:

– Är regionens vård mer gammeldags och baserad på pojkar och män? Jag vet inte. Jag fattar verkligen inte hur en läkare kan säga att jag har svår adhd medan en annan kan säga att jag inte alls har adhd.

Verksamhetschefens svar

I ett mejl till Aftonbladet skriver Lars Öhrmalm, verksamhetsområdeschef på Prima psykiatri:

”Regionsfinansierad vård har resurser som syftar till att ge specialistpsykiatrisk vård till de patienter med störst behov. Således görs inte skillnad på var en patient är utredd eller, utifrån det fria vårdvalet, var patienten bor.”

Lars Öhrmalm skriver att mottagningen tar emot remisser från olika delar inom vårdsfären.

”Prima Liljeholmen tar emot remisser från primärvården, specialistspsykiatriska vårdgrannar, privata utredningsenheter och så kallade egenremisser. Om det skulle föreligga en trend mot att regionsfinansierad vård tvingas avvisa remisser från de privata utredningsenheterna, drivs trenden då troligen av medicinska prioriteringar.

Han fortsätter:

”Vidare så kan en vårdgivare göra en annan medicinsk bedömning än tidigare vårdgivare gjort. Vi kan inte kommentera enskilda patientärenden”.

”Djupt beklagligt”

Efter att artikeln om Emelie Lake publicerats skriver Lotta Borg Skoglund i ett mejl till Aftonbladet:

”Det var så tråkigt att läsa om Emelies djupt beklagliga situation. Det måste vara så förvirrande att bollas mellan olika vårdgivare och få så motstridiga uppgifter”.
Vidare beskriver hon att Smart psykiatri haft ett bra samarbete med den offentliga vården.

"I de fall det inte gör det handlar det nästan alltid om att enskilda läkare, psykologer eller sköterskor utifrån ett personligt, ideologiskt färgat motstånd mot privata vårdgivare”.

Hon fortsätter:

”Om det stämmer att Emelies läkare uttryckt att man kan "köpa en diagnos via oss" är det naturligtvis en ytterst allvarlig anklagelse mot Smart psykiatri och ett ogiltigförklarande av väldigt många människor som sett sig tvungna att betala för sin vård ur egen ficka”.

Lotta Borg Skoglund rekommenderar Emelie Lake att vända sig till patientnämnden och få sitt ärende prövat.

”Det är djupt beklagligt att det fortfarande finns stora kunskapsluckor och ojämlikhet i vården som drabbar enskilda människor, som Emelie”.

Följ ämnen i artikeln