Elvaårig flicka dödades på väg till skolan

Publicerad 2017-02-16

Bensinstationen i Bani Mea’asar efter att den träffats av saudiska bomber den 10 januari.

Barnen fortsätter att dö i saudikoalitionens flygräder i Jemen.

Elvaåriga Ishraq var på väg till skolan när bomben föll.

– Hon höll fortfarande sin skolväska, men när vi kom fram var hon död, säger ett vittne.

Skräcken i Jemen fortsätter. Nio kvinnor och ett barn dödades i en flygräd mot en begravningsmottagning, enligt Reuters. Anfallet skedde natten mot torsdagen cirka fyra mil norr om huvudstaden Sanaa.

– Folk hörde ljudet från planet och började springa från huset. Men bomberna träffade huset direkt. Taket kollapsade. Det var blod överallt, säger ett vittne till Reuters.

Huthirebellerna skyllde anfallet på den saudiledda koaltionen, som inte kommenterat händelsen.

Samtidigt har människorättsorganisationen Human Rights Watch undersökt ett flyganfall av den saudiledda koaltionen den 10 januari nära en skola. Två elever och en skolanställd dödades och ytterligare tre barn skadades.

Dog på väg till skolan

Bombplanet närmade sig al Falah-skolan i byn Bani Mea’asar klockan åtta på morgonen. Målet för attacken är oklart, men en bensinstation ett par hundra meter från skolan träffades och exploderade. Även skolades skadades.

Vicerektorn Ali Mudafeer stod utanför skolan för att vinka in barnen och visa att skolan var öppen, trots en tidigare bombanfall mot staden tidigare på morgonen. Han blev ett av offren.

Det andra offret var elvaåriga flickan Ishraq al-Moa’fa, som var på väg till skolan.

”Försökte krypa”

Matematikläraren Muhammad al-Radi såg henne dö:

– På blodspåren såg det ut som om hon försökt krypa över till andra sidan. Hon höll fortfarande sin skolväska, men när vi kom fram var hon död, säger han, enligt Human Rights Watch.

Strider mellan jemenitiska styrkor, stödda av den saudiledda koalitionen, och huthirebeller uppges pågå cirka åtta kilometer från skolan. Enligt Human Rights Watch brukade militärer tanka vid bensinstationen. Dock ska ingen militärfordon ha varit på platsen vid attacken.

Svenska vapen används

Den saudiledda koalitionen har, med amerikanskt stöd och bland annat svenska vapen, varit inblandade i kriget i Jemen sedan mars 2015. Koalitionen har bombat mängder av skolor, sjukhus och marknader och har anklagats för grova krigsbrott. Även huthirebellerna har anklagats för krigsbrott.

Över 10 000 människor har dödats i kriget i Jemen sedan 2015, enligt FN:s uppskattningar.