Nattsvart – Sydney

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-01

Larm: Australien 6,7 grader varmare

SLÄCKTES i NATT 80 procent av Stora barriärrevet kommer att vara förstört år 2030. Som ett sätt att uppmärksamma den globala uppvärmingen släcktes delar av Sydney under lördagsnatten.

LONDON

Hela Sydney släcktes ner i går för att uppmärksamma klimatförändringen.

Samtidigt kommer larmrapporter om att temperaturen i Australien kommer att stiga med 6,7 grader.

Och kosta många liv.

Sydney slocknade under vad som kallades jordens timme mellan halv åtta och halv nio på kvällen.

65?000 hushåll och 2?000 företag släckte lampan, skyskrapor och Harbour Bridge blev svarta och den välkända Coca-Cola-skylten släcktes för första gången sedan 1974.

Cate Blanchett

Skådespelerskan Cate Blanchett var med under ceremonin för att uppmärksamma den globala uppvärmningen.

– Det här är ingen protest eller ett politiskt ställningstagande. Vi gör det här för att fira att vi insett att vi uppmärksammat klimatförändringen och de problem vi måste handskas med, säger hon till BBC.

Fler bränder

FN:s klimatpanel lägger fram sin rapport den 6 april.

Enligt den kommer Australien att drabbas av mer torka, fler bränder, översvämningar och stormar på grund av den globala uppvärmningen, rapporterar AFP.

FN:s klimatpanel varnar också för att temperaturen i Australien kommer att stiga med 6,7 grader innan århundradet är över och att värmeböljor kommer att kosta många liv.

Inga nyheter

Australiens regering har förkastat rapporten med motiveringen att den är baserad på tidigare publicerad vetenskaplig forskning och att den inte innehåller några nyheter.

– En åtgärdsplan för klimatförändringen är på gång och vi fokuserar på att anpassa oss efter klimatförändringen, säger miljöministern Malcolm Turnbull till ABC.

Så drabbas Australien

Susanne Nylén

Följ ämnen i artikeln