Maud vill ha ett ’Bäver-Sverige’

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-09-01

Svenskarna ska bli flitigare och mindre sjuka

Mindre pengar till sjuka och hårdare tag mot facket.

Så vill Maud Olofsson skapa Bäversverige.

– Vi måste gå från sossifiering till liberalisering, säger hon.

CENTERGLÄDJE Gamla centerrävarna Karin Söder och Olof Johansson skrattar gott tillsammans med centerledaren Maud Olofsson som i går visade prov på att hon kan jämföras med järnladyn Margaret Thatcher.

Maud Olofsson har kallats Sveriges svar på järnladyn, Margaret Thatcher. På centerstämman i går visade hon prov på det. Genom en rad förslag ska svenska folket bli de flitiga bävrar hon vill se.

Sänkt ersättning

Bland annat öppnar hon för sämre ersättning till sjuka och arbetslösa.

– Jag vill ha höga ersättningsnivåer i början. Men jag kan tänka mig lägre ersättningar så småningom, en nedtrappning. Det som är viktigt är ju att en massa människor inte hamnar i förtidspension, säger hon.

Några konkreta förslag finns ännu inte, men Maud Olofsson vill att förändringarna ska kombineras med insatser för snabbare rehabilitering och bättre företagshälsovård.

Slår sönder

Centern vill också att facken bara ska få vidta stridsåtgärder mot företag där det finns anställda som är med i facket. Dessutom kräver man att fack och arbetsgivare kommer överens om regler så att företag inte ska drabbas onödigt hårt av en konflikt.

– Man är på väg att slå sönder den svenska modellen som byggts upp under generationer. Det är en gigantisk omsvängning, säger Jussi Grön, ombudsman på LO Sydost.

Konkurrens utifrån

Enligt Maud Olofsson handlar det om att förbereda Sverige för hårdare konkurrens från länder som Indien och Kina:

– Det är inget som säger att Sverige per automatik ska ha det välstånd vi har. Det är en ny tid.