Lounge-känsla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-07

– Så fint blev köket efter renoveringen

När Alexander Pärleros renoverade sitt kök prioriterades estetik framför funktion.

– Man ska tänka på vilka behov man har. Jag ville ha ett snyggt kök helt enkelt, säger han.

Alexander Pärleros är nöjd med sitt nyrenoverade kök. Vinkylen, en tv på 40 tum och en spejsad lampa gav den exklusiva lounge-känslan han var ute efter.

– Jag ville att grabbarna skulle kunna komma hit och spela poker och titta på fotboll. Det skulle bli ett rum att umgås i, säger han.

Köksbänk av svart marmor

För att matcha stilen som präglar resten av lägenheten valde han ett svartbetsat ekgolv. Köksluckorna är vita och klarlackade, bänken en stor, svart marmorskiva. Vitvarorna är ”svartvaror”.

– Målet var att behålla den gamla stilen men i en modern tolkning. Det skulle kännas stilrent.

Mest nöjd är Alexander Pärleros med att han skippade kakel och valde vitmålad betong i stället.

– Och kombinationen med de svarta vitvarorna och marmorskivan blev väldigt bra.

"Skippa inredningstidningar"

Inför renoveringen lät han sig inspireras på olika bostadsportaler. Genom att klicka sig runt bland lägenheter till salu och titta på andras lösningar såg han vad han tyckte om och vad han inte ville ha för typ av kök.

– Mitt råd är att skippa inredningstidningar, där är rummen ofta väldigt stylade och inte så jordnära. Gör en egen kombination av det bästa från andras kök i stället.

När Alexander Pärleros ser på renoveringen i backspegeln önskar han att han hade lagt golvet senare och sluppit onödigt slitage. I övrigt skulle han inte vilja ändra någonting.

– Jag gillar att folk reagerar på de roliga detaljerna och är inte rädd för att tröttna på köket, säger han.

Arbetskostnaderna för renoveringen uppskattar han till cirka 100 000 kronor, vilket innebär att han kunde spara 50 000 med hjälp av ROT-avdraget.

Följ ämnen i artikeln