Bloggare rasar över påvens uttalande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-18

"Lever på medeltiden"

En pastor kysser påven Benedictus XVI:s ring när han anländer till flygplatsen i Yaounde i Kamerun.

Påvens uttalande om att kondomer gör mer skada än nytta under sitt besök i Afrika har skapat stor debatt. Värderingarna är medeltida, menar bloggare.

– I brist på annat förlorar han sin auktoritet, säger ledarskribenten Gert Gelotte som driver bloggen katolsk vision.

Många bloggare vänder sig mot uttalandet – " Påvens "etik" kostar liv" skriver humanistbloggen. "Sorry påven, men du har nog missat något", skriver en annan. Även katoliker är kritiska.

– Det är tragiskt att kyrkan försvårar HIV-bekämpningen genom att komma med osanna argument, säger Gert Gelotte som också är ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Mer jämställt

Dominikanersyster Madeleine Fredell kan delvis förstå uttalandet.

– Å ena sidan kan man säga: Han har fel. Å andra sidan, om man bara fortsätter att dela ut kondomer kan systemet av månggifte fortsätta – och synen att kvinnan ska vara tillgänglig när mannen vill. Det viktiga är att kvinnan stärker sin ställning i samhället.

– Klart att man måste bekämpa promiskuiteten, men det är ett önsketänkande att sexualiteten ska ändras. Det är spridningen av HIV som man måste stoppa i första hand, säger Gert Gelotte.

Hur stort inflytande har uttalandet?

– Folk i väst struntar blankt i vad påven säger, men folk i fattiga länder med låg utbildning har större tilltro till auktoriteter. Där har hans röst större inflytande, säger Gert Gelotte.

– Jag tror att folks invanda kulturmönster spelar större roll än vad påven säger, även i Afrika. Och de hjälparbetare inom kyrkan som arbetar på plats ser vad som behövs för att rädda liv. De delar ut kondomer utan att ha dåligt samvete för vad påven tycker, säger Madeleine Fredell.

– Men de som tar emot pengar för hjälparbete från kyrkan är mycket försiktiga med att tala om vad de använder dem till, säger Gert Gelotte.

Kan ni förstå bloggare som menar att katolska kyrkan har medeltida värderingar?

– Äh, det är väl larvigt att skylla allt man tycker är obehagligt på medeltiden. Ingen vet väl vad folk tänkte då, säger Gert Gelotte.

– Jag kan förstå de som beskriver Rom som ett elfenbenstorn med gammaldags värderingar. Men det gäller bara dem som är högst upp inom kyrkan. De som arbetar lokalt har andra värderingar. Jag tror att det behövs lokal förankring för att ändra kyrkans etiska och teologiska syn, säger Madeleine Fredell.

Vilka kan påverka påven att ändra sig?

– Kyrkan är som en feodal absolut monarki där all makt kommer uppifrån, säger Gert Gelotte. Så ingen kan påverka honom. Däremot innebär sådana här orimliga uttalanden att han förlorar sin auktoritet. Och att folk förstår att de får fatta sina egna kloka beslut.

– Det finns en fara i när påvens auktoritet minskar – och det är att hans röst inte blir något värd i de frågor där han verkligen skulle kunna vara till nytta. Den förre påven trampade mindre i klaveret med sina uttalanden. Han lyckades också väcka opinion mot kriget i Irak, säger Madeleine Fredell.