Svaren han inte vill ge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Här är Alldéns sju hemligheter

GÄLLIVARE. Sanningen om Carolins död kanske aldrig kommer fram.

Det är bara en person som vet. Men han ändrar sina uppgifter och undviker att svara på viktiga frågor.

Här är Toni Alldéns sju hemligheter.

I fyra månader har Toni Alldén pressats i långa hårda förhör. Timme efter timme har han tvingats förklara detalj efter detalj i sin berättelse. Men han berättar bara det som passar honom. Ställd inför faktum anpassar han sin historia.

Hela tiden försöker han framställa sig själv som så oskyldig som möjligt.

Det finns inga vittnen – bara Toni vet sanningen om Carolins sista timmar.

En mängd frågor har

polis och åklagare inte fått några svar på. Hemligheter som Toni vägrar att avslöja.

1. Försökte Carolin fly när hon sköts?

Den kriminaltekniska undersökningen talar för att det kan ha varit så. Ett av de två skotten som träffar

Carolins kropp har en vinkel som tyder på att hon stått på upp när hon skjutits. Alldén säger att han sköt henne när han själv stod på knä och

Carolin låg på marken. Men det tror inte åklagaren.

– Det stämmer inte överens med undersökningen om skjutriktningen och sådant, säger hon.

Toni Alldéns advokat Leif Gustafsson förnekar att hans klient ljuger om skotten.

– Han kan ha misstagit sig, säger han.

På direkt fråga säger åklagaren att hon inte vill kommentera det eftersom att det är en fråga som ska tas upp under rättegången.

2. Utnyttjade han henne sexuellt?

Carolins kropp var i så dåligt skick när den hittades att inga övergrepp kan konstateras. Toni Alldén har eldat på kroppen, något som enligt experter kan tyda på att han försökt dölja övergrepp. Carolins BH låg mer än 20 meter från de övriga fynden och det är osäkert om hon haft sina byxor på sig.

I de första förhören efter erkännandet berättade Alldén hur han på morgonen dagen efter insåg att hans lakan var borta. Ett påstående som han senare förnekat och inte velat förklara.

Toni Alldén har starkt förnekat alla sexuella motiv och påpekat att han har problem med sin potens.

3. Vad hände på Stenbron?

Toni Alldén hävdar att han av en slump träffade Carolin på rastplatsen och att de hamnade i en ordväxling om hans bilkörning. Men ingen har sett Carolin eller Alldén på platsen, bara Carolins bil.

I de tidiga förhören säger Toni att hon kallade honom ”gubbjävel”. När han får klart för sig att det inte stämmer med hennes språkbruk ändrar han sig.

– Hon kanske sa ”gubbe” då.

4. Varför avbröt Toni Alldén älgjakten?

Tidigt på fredagsmorgonen avbryter Alldén sitt jaktpass i skogen vid Mäntyvaara. Han säger till sina jaktkamrater att han ”plurrat”.

Men trots att han, enligt hustrun, inte ska komma hem under helgen, kör han mot Gällivare. Det är på den vägen han träffar Carolin.

Sedan återvänder han till sin stuga där han, efter att han dödat Carolin, tillbringar natten. På lördagsmorgonen sluter han upp med jaktlaget igen.

5. Varför placerade han en annan persons handske vid 58:an?

Polisen sökte länge efter en person, vars dna hittats i en handske vid blodspåren på rastplatsen 58:an, där Toni Alldén sköt Carolin.

Det visade sig att handsken tillhörde en kollega till Alldén. Utredarna tror att Alldén la handsken där med syfte att misstänkliggöra kollegan. Men Alldén förnekar all kännedom om hur den hamnat på platsen.

6. Varför flyttade han kroppen?

Efter närmare två veckor flyttar Toni Alldén Carolins svårt sargade kropp. Han säger att han gjorde det för att den lättare skulle hittas. Men platsen dit han flyttar henne är otillgänglig och enligt utredarna låg kroppen så att den inte syntes om någon skulle passera på vägen.

Åklagaren tror att Alldén flyttade kroppen för att den skulle bli svårare att finna.

7. Varför dödades Carolin?

Den kanske viktigaste frågan har inte Toni Alldén kunnat ge något svar på. Han hävdar att Carolins död var en olyckshändelse. Att han sköt henne förklarar han med att han ville försäkra sig om att hon var död.

Åklagarna tror inte på någon av de uppgifterna.

– Det kan vara så att vi aldrig får något svar på frågan ”varför”, har kammaråklagare Ulrika Schönbeck sagt.

Följ ämnen i artikeln