Snart kan du ange din fuskande granne på nätet

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-11-11

Skatteverket hoppas få fler tips

Snaran dras åt alltmer kring skattefuskarna.

Nästa år väntas Skatteverket lansera en ny internettjänst som innebär att man kan ange sin fuskande granne på nätet.

– Redan i dag får vi in över 20 000 tips om skattefusk från allmänheten. De kommer via brev, telefon och mejl, säger Lars Lundh som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Aftonbladet.

Med den nya tjänsten, väntas tipsen strömma in i högre takt till Skatteverket.

– När man i Nya Zeeland skapade en liknande tjänst på nätet, ökade mängden tips med 50 procent.

Förenklar för alla

Det handlar stora pengar. Skattebortfallet i Sverige beräknades 2007 uppgå till 130 miljarder.

– Men då handlar det om den totala siffran för allt i hela Sverige. Det är omöjligt att säga hur stort bortfallet är på grund av exempelvis svartjobb.

I år ökade Skatteverket sina insatser för att förebygga svartarbete, skattefusk och skattefel. Lars Lundh berättar att Skatteverket med den nya internettjänsten inte uppmanar allmänheten till angiveri, men att man vill underlätta för den som vill tipsa.

– Vi vill visa allmänheten att vi tar deras tips på allvar när de anstränger sig och tipsar oss. Det blir också enklare för oss att hantera tipsen när de kommer elektroniskt.

Under 2012

Arbetet med att förbättra administrationssystemet är igång, men det finns ännu inget beslut fattat av ledningen.

– Vi diskuterar möjligheten att ta emot allmänhetens tips på nätet. Om ledningen fattar beslut om att införa den nya tipstjänsten på internet, kan den bli aktuell att lansera under det senare halvåret 2012.

Om man lanserar tjänsten, finns det också möjlighet att på hemsidan informera allmänheten om vad som krävs för att vara anonym, vilket Lars Lundh anser är viktigt.

– Man ska inte ange sitt eget namn i så fall. Anger man sitt namn så blir det en handling i akten som den som granskas får ta del av.

Följ ämnen i artikeln