Kapten Schettino: ”Guds hand styrde Costa Concordia”

Uppdaterad 2012-07-06 | Publicerad 2012-07-05

Brottsmisstänkte kaptenen skyller färjekatastrofen i Italien på högre makter

Costa Concordia gick på grund vid Toscanas kust i januari.

Skeppets kapten Francesco Schettino misstänks ha kört för nära klipporna – nu skyller han på högre makter:

– Guds hand styrde skeppet.

Costa Concordias kapten Francesco Schettino är brottsmisstänkt.

Kryssningsskeppet Costa Concordia grundstötning i januari kostade minst 30 personer livet och två saknas fortfarande efter katastrofen utanför ön Giglio vid Toscanas kust.

Kapten Schettino utsågs tidigt till syndabock och anklagades för att ha lämnat sina passagerare kvar på båten för att sätta sig själv i säkerhet. I Italien fick han öknamnet ”Kapten Ynkrygg” och är nu också föremål för en brottsutredning i samband med katastrofen.

Han anklagas för att ha styrt för nära kusten och krockat med klipporna. Schettino släpptes på torsdagen ur husarrest men får inte lämna sin hemstad Neapel, skriver AFP.

Men han fortsätter hävda sin oskuld. Och nu skyller han på – gud.

I ett brev till sina advokatoter som publicerade i italienska medier på torsdagen skriver Schettino att det var ”Guds hand” som styrde skeppet vid olyckan. Han hävdar sin oskuld och menar i brevet istället att han är en hjälte som hindrat Costa Concordia från att gå rakt in i klipporna, skriver TT.

Hans undanmanöver i sista stund ska ha räddat många människoliv, enligt Schettino.

”Det var min instinkt, min skicklighet och mina kunskaper om havet som fick mig att gira” skriver han i brevet enligt AFP.