”20 stridsvagnar skjuter för fullt”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-05

Hårda strider rasar i Zawiya - Gaddafis styrkor på frammarsch igen

Gadaffis styrkor går åter till angrepp i Zawiya.

Folk på plats rapporterar att 20 stridsvagnar kört in i staden och skjuter mot invånarna.

Samtidigt hävdar oppositionen att man skjutit ner ett plan.

Strider rasar i staden Zawiya på lördagsmorgonen.

Hårda strider har rasat i staden de senaste dagarna, och i morse bröt de Gadaffitrogna styrkorna igenom rebellernas barikader. Men senare under förmiddagen tvingades de dra sig tillbaka, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

Vittnen berättade i morse att regimtrogna styrkor bröt in i stadens centrum efter att ha slagit ner rebellposteringar med granat- och artillerield och tung kulspruteeld.

Elden ska ha kommit både från stridsvagnar, bepansrade fordon och från fartyg utanför kusten.

Skottlossning och explosioner hördes i bakgrunden när AP talade i telefon med vittnen i Zawiya, skriver nyhetsbyrån. Sjukvårdspersonal säger till tv-kanalen al-Jazira att skadade på gatorna avrättats inför deras ögon.

Bränder

Flera bränder rasade också morgonen.

– Nu med allt artilleri, stridsvagnar och pansarfordon så ser vi strider och dödande som vi inte sett i Irak. Jag anser det vara ett fullkomligt folkmord, sade ett vittne till tv-kanalen al-Arabiyya på dagen.

Rebellerna omgrupperade så småningom djupare in i stadens centrum och tycktes även mota tillbaka Gaddafis styrkor.

– Vi ska strida på gatorna och kommer aldrig att ge upp så länge Gaddafi sitter vid makten, säger ett annat vittne.

Men vid 16-tiden körde tjugo stridsvagnar in i stadens centrum, och sköt mot folk på torget som av ockupanterna döpts till Martyrtorget.

Vid Ras Lanuf ska oppositionstyrkor ha skjutit ner ett plan under lördagen. Man ska ha visat upp vraket för en Reuters-journalist och man hävdar att piloten var sudanes.

Stigande dödstal

Läkaren Ahmad Burtima vid ett sjukhus i Ajdabiya berättade för AFP på lördagen att minst åtta människor dödats och över 20 skadats i sammandrabbningar mellan Gaddafitrogna och rebeller i slaget om oljestaden Ras Lanuf.

I Benghazi meddelade en annan läkare till nyhetsbyrån att antalet döda efter explosionerna vid vapendepåer utanför staden stigit till 27 på lördagen efter att åtta lik till kommit in till sjukhuset.

Enligt al Jazira dödades 24 personer i strider vid staden Brega på fredagen.

Minst 30 människor uppges ha dödats i Zawiya, men den siffran kommer förmodligen att stiga.

Följ ämnen i artikeln