Striden – om jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-15

Mikael Damberg är hetaste utmanaren

TOPPKANDIDATERNA DAMBERG, ÖSTROS, ÖSTERBERG OCH NUDER. Utmanarna – och den ouppnåeliga. Klicka på bilden för att se den i större format.

Det blir en man som tar över efter Mona Sahlin.

Hetast just nu – Mikael Damberg, 39.

Men det är bäddat för strid. I kulisserna lurar även Thomas Bodström, Thomas Östros och Pär Nuder.

Spekulationerna om vem som ska ta över efter Mona Sahlin är redan i full gång. Efter Göran Persson var kravet på en kvinna entydigt, men det verkar partiet nu ha släppt. De allra flesta som nämns är män, med några få undantag.

I dag är det snarare en ”förnyare” och en ”samlande kraft” som står högst upp på Socialdemokraternas önskelista.

– Men risken finns att man är så panikslagen och tycker att vi måste få ordning och reda, att man tar något gammalt beprövat kort, säger en person med stor insyn i arbetet.

Bland de beprövade korten finns flera som, liksom Mona Sahlin, var ministrar i Göran Perssons regeringar.

Petades av Sahlin

En av dessa som i dag lämnat riksdagen men som förekommer flitigt i spekulationerna är förre finansministern Pär Nuder. Han petades som ekonomiskpolitisk talesperson av Mona Sahlin och ersattes med Thomas Östros, som nu också finns med som en utmanare till partiledarposten.

Aftonbladet har talat med flera av dem som nämns som tänkbara efterträdare, däribland Thomas Östros.

Är du en kandidat till partiledare?

– Nej, säger han.

Varför inte?

– Du vill att vi ska börja prata om saker som jag tycker att en valberedning ska prata om.

Flera andra som Aftonbladet har varit i kontakt med slår ifrån sig frågan på samma sätt. Ingen vill öppet säga att han eller hon vill ta över.

Basade för SSU

Klart är dock att den kandidat som det lobbas mest för just nu är Mikael Damberg, riksdagsledamot och före detta SSU-bas. Med sin bakgrund i ungdomsförbundet och sitt ordförandeskap för det mäktiga partidistriktet Stockholms län, anses han rätt för jobbet.

– Han står för förnyelse och är ung men ändå erfaren, säger en socialdemokratisk källa.

En annan lösning som förs fram är delat ledarskap. Detta för att kunna bredda urvalet och hämta kandidater även utanför riksdagen. Här är favoriterna Thomas Bodström och Veronica Palm.

Bodström anses gå hem i breda väljargrupper men lämnade nyligen riksdagen för att semestra med familjen i USA, medan Palm som sitter i riksdagen i så fall skulle bli den som får ta debatten med Fredrik Reinfeldt i kammaren.

Följ ämnen i artikeln