Sjöstedt anklagar S för ojämlikheten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt angrep hårt Socialdemokraterna i sitt tal på partiets kongress.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt angrep hårt Socialdemokraterna i sitt tal på partiets kongress.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt går till hårt angrepp mot Socialdemokraterna (S) för att ha "glidit högerut" och bidragit till den ökade ojämlikheten i Sverige.

– Vi är Sveriges enda vänsterparti, sade han.

Efter en lång debatt avvisade kongressen ett förslag från flera tunga distrikt, bland annat Göteborg och Uppsala, om att partiet ska överge budgetöverenskommelsen med regeringen och de borgerliga partierna.

– Genom att bifalla skickar vi ut en signal att vi har börjat formulera ett självständigt socialistiskt alternativ för Sverige, sade Stefan Schedin från programkommissionen.

Partiledaren själv argumenterade mot förslaget genom att framhålla att partiet redan har en mycket offensiv politik för offentliga investeringar.

Jämlikhet i fokus

– Det är bättre att beskatta de rikaste än att skicka räkningen till barnbarnen. Det är bättre att slåss för jämlikhet än för ett ramverk, sade han och hälsade från partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson (V), som är sjukskriven: Avslå motion A5.

Det blev också kongressens beslut med siffrorna 187–35. Även ett krav om att lånefinansiera investeringar för hundratals miljarder kronor för full sysselsättning och välfärd avslogs av kongressen.

Däremot antog kongressen mot partistyrelsens vilja en motion om att all drift och allt underhåll av järnvägen ska förstatligas.

Jämlikhet står i fokus på Vänsterpartiet kongress och i den valplattform som ska antas.

– Sverige var länge ett av världens mest jämlika länder men vi vet alla att någonting har hänt. De senaste årtiondena har ojämlikheten ökat mer här än i något annat jämförbart land, sade Sjöstedt.

Och orsaken till utvecklingen är att den ekonomiska politiken "riggats för de rikaste". Och även Socialdemokraterna bär ansvaret för detta, enligt Sjöstedt.

S sagt nej

– Högerregeringar har velat ha det så. Det är inte förvånande. Det sorgliga är att även Socialdemokraterna numera vill ha det så. Gång på gång har de sagt nej när vi drivit förslag som innebär att de rikaste får bidra mer till det gemensamma, sade han.

Frågan är då varför Vänsterpartiet ändå valt att vara regeringsunderlag i snart fyra år.

– Därför att vi samtidigt har fått igenom 80 reformer, fler än vi någonsin fått igenom, som har gjort Sverige jämlikare, till exempel stora förbättringar för ensamstående föräldrar, tydliga riktade insatser mot barnfattigdom och för att öka byggandet och annat också, sade Sjöstedt.

I talet tog han även upp partiets förslag i riksdagen om att sänka riksdagsarvodena från 65 000 kronor i månaden till 45 000 kronor, något som riksdagen avslog.

– De senaste femton åren har pensionärerna i snitt bara fått 2 500 kronor mer i pension. Samtidigt har riksdagsledamöterna höjt sina egna arvoden med mer än 20 000 kronor i månaden. Vänsterpartiet säger som enda parti: sänk arvodena och höj pensionerna.

Publicerad: