Landstinget pudlar efter Linas kritik

Uppdaterad 2018-04-11 | Publicerad 2018-04-09

Två människor och en streckgubbe – det syns på den illustration som Landstinget Dalarna har för att symbolisera läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Och det har fått undersköterskan Lina Lek Hjärtedal från Borlänge att reagera.

– Jag tycker att den utstrålar att det inte är så noga med undersköterskor. Men det är fel, vi är superviktiga och vi borde hyllas, säger Lina till Aftonbladet.

När undersköterskan Lina Lek Hjärtedal såg den nya boken i sjukhusreceptionen blev hon chockad, skriver Dalarnas Tidningar.

– Jag kände att det där var en väldigt talande bild för hur vi undersköterskor ofta undermineras och glöms bort. Och jag kände att nu får det vara nog.

Boken ska fungera som hjälpmedel för patienter som behöver bilder för att kommunicera, till exempel personer med språksvårigheter eller folk som inte talar svenska. Dessa patienter ska kunna peka på olika teckningar och symboler i boken för att föra fram sitt budskap till personalen.

På en sida i boken syns tre figurer och under dem står det läkare, sjuksköterska och undersköterska. Men de två förstnämnda figurerna är ritade i en annan, betydligt mer detaljerad stil än den sista som symboliserar undersköterskor. Den är istället ritad som en streckgubbe med en framträdande hand.

Illustrationen i en bok från Landstinget Dalarna har fått kritik.

Lina har fått höra att budskapet bakom illustrationen ska vara att undersköterskorna är som en hjälpande hand.

– Men hur grafiskt jag än försökte titta på den så kände jag inte att det budskapet gick fram, säger Lina.

”Om det hade varit tre streckgubbar”

Och anledningen är just att figurerna som symboliserar läkare och sjuksköterskor är så pass mycket mer detaljerade – de har till exempel ansikten till skillnad från den tredje figuren.

– Hade det varit tre streckgubbar då hade man inte reagerat. Men när det var sådana markanta skillnader kände jag att det inte var en rättvis bild.

Lina menar dessutom att de två figurer som är mer detaljerat ritade ser ut som män – något som landstinget inte menar är självklart.

– Det enda jag ser är två skalliga personer med ögon, näsa och mun. Jag vet att det är många som betraktar det som män, men det är inte meningen. De ska vara könsneutrala, säger logopeden Hanna Slott Öjenhed som arbetar på Landstinget Dalarna och varit ansvarig för att ta fram boken.

Hon är ledsen att folk har tagit illa vid sig och ber om ursäkt till de som känt sig förbisedda.

– Jag tycker att det här är väldigt olyckligt. Jag tycker att det har blivit helt fel, säger Hanna.

Landstinget drar tillbaka materialet

Hon berättar att bilderna kommer från ett engelskt företag och att de används ofta i svenskt sjukvårdsmaterial.

– Bilderna är välkända i målgruppen och därför tyckte vi att det här skulle passa bra.

Men när kritiken nu har nått Hanna är hon alltså inte sen med att backa.

– Vi kommer att göra om de här bilderna och se över det här.

Hur snart kommer illustrationerna att vara ersatta?

– Så fort jag bara kan få till det med ett tryckeri. Så snabbt det bara går.

Hanna berättar också att de nya figurerna ska vara könsneutrala och hoppas att det kommer att bli tydligare än med de befintliga. Hon säger dessutom att Lina ska bli inbjuden att delta i arbetet med boken.