Stämmer föräldrarna – för bebisbilder på Facebook

Publicerad 2016-09-15

Många föräldrar delar glatt med sig av bilder på sina barn i sociala medier. En som inte gillar att hennes bebisbilder har visats upp av sina föräldrar är en 18-årig tjej i Österrike. Nu stämmer hon dem, skriver österrikiska The Local.

En 18-årig tjej från Kärnten i Österrike stämmer sina föräldrar för att de har delat med sig av bilder på henne i sina sociala medier.

Enligt henne har föräldrarna sedan år 2009 gjort hennes liv eländigt för att de konstant har lagt upp bilder på henne som bebis. Hon menar att det är intima och pinsamma bilder från barndomen, vilka 700 av föräldrarnas vänner har kunnat ta del av.

”Allt fotograferades och offentliggjordes”

Sammanlagt ska det röra sig om 500 bilder som föräldrarna har spridit utan hennes tillåtelse, enligt tjejens advokat Michael Rami.

– De hade varken någon skam eller begränsning och brydde sig inte om det var en bild på mig sittandes på toaletten eller liggande naken i min säng. Allt fotograferades och offentliggjordes, säger tjejen enligt The Local.

Hon har bett föräldrarna att ta bort bilderna, vilket de har vägrat. Därmed har hon inget annat val än att stämma dem.

– Jag är trött på att mina föräldrar inte tar mig på allvar.

Hennes pappa tror att han hade rätt att lägga upp bilderna då det var han som tog dem. Men enligt advokaten Rami så kan föräldrarna förlora om det går att bevisa att bilderna inskränkt hennes rätt till privatliv. Han tror att hon har en god chans att vinna målet.

Kan få betala ut ersättning

Den här rättegången är första av i sitt slag i Österrike. Men i och med att det varit liknande fall utomlands kan utgången bli att föräldrarna får betala ut ekonomisk ersättning samt stå för rättegångskostnader, enligt Rami.

I exempelvis Frankrike kan man dömas till ett års fängelse och få betala upp till cirka 429 000 kronor i skadestånd om man delar med sig av bilder på någon annan utan tillåtelse. Där har franska myndigheter även varnat föräldrar från att dela bilder på sina barn i sociala medier. I Österrike är sekretesslagarna gällande sociala medier dock inte lika stränga. Rättegången kommer att inledas i november, skriver österrikiska The Local.