Lena Endres attack mot Alliansen

Publicerad 2014-05-09

Skådespelaren sågar regeringen i stor intervju

Lena Endre.

Hon är en av Sveriges mest populära skådespelare.

Nu går Lena Endre till hårt angrepp mot regeringen.

– Det är en väldigt otäck samhällsutveckling nu. På kort tid säljer man ut den offentliga sektorn, som tagit generationer att bygga upp, säger hon till Vänsterpartiets tidning "Rött".

Tidningen Rött.

I dag kommer det nya numret av Vänsterpartiets tidning "Rött" ut.

Framsidan pryds av skådespelaren Lena Endre som i en stor intervju attackerar Alliansens politik.

– Jag förstår inte att det kan vara tillåtet med vinst i välfärdsföretag. Det kan ju inte vara så att samhället ska betala ut skattemedel till företag, som sedan pressar verksamheten så att det blir ett överskott och tar pengarna i egen ficka.

- Folk ska självklart kunna starta eget, men ska du starta något som har med människor att göra inom vård, skola och omsorg, då måste det vara väldigt starka incitament så att du inte lockas att dra ner på kvaliten för att tjäna pengar. Enda sättet att göra vinst är ju att minska kostnaderna för verksamheten, skära ner på personal framförallt, säger hon till tidningen.

Lena Endre fortsätter:

– Jag tycker att det är kriminellt.

Kommunister i släkten

I intervjun berättar Lena Endre att hon hon kommer i från en speciell familj - där det alltid var mycket politiska diskussioner.

Morfar och mormor var kommunister från Ådalen. Morbror bodde i Ryssland och studerade där.

– Jag var, och är ju, vänster, men min pappa hade några sköna idéer. Han ansåg att människan egentligen inte ska jobba. ”Det kommer att bli omodernt”, sa han ofta.

– Gammelvänstern undrade vad han menade, hur kunde han ifrågasätta arbetets värde. Nej, men man skulle förverkliga sig konstnärligt och möjligen kunde man arbeta i statens tjänst som ett hedersuppdrag några år per liv, men huvudsakligen skulle var och en ägna sig ut att utveckla sig mot högre livsformer, bort från det materiella, säger Lena Endre till "Rött".

Vill inte förhäva sig

På frågan om vad det betyder för henne att vara vänster svarar skådespelaren:

– En snäll människa är en vänstermänniska (skratt). För mig handlar det där också om en slags Jante, det är nånting fint med den lagen också. Det är inte det här; du ska inte tro att du är nånting, men mer; man ska inte förhäva sig. Eller tro att man är förmer än nån annan. Den där basen är väldigt fin, att man delar med sig.

– När jag var yngre och bodde i andra hand var det ju så att ju mindre man hade desto generösare blev man. Det är ofta så tycker jag; men du kan bo där, jag har en madrass eller jag har två rum, du kan ta det ena. Man delade med sig. Det där känner jag har med vänstern att göra, att man ska vara solidarisk, betala fackföreningsavgiften, att man delar.

Följ ämnen i artikeln