Reinfeldt: ”Svenska företag kan bygga upp Burma”

Publicerad 2012-11-13

Den utbredda korruptionen är fortfarande ett enormt problem i Asiens näst fattigaste land.

Men Fredrik Reinfeldt ser ändå stora framtida affärsmöjligheter för svenska företag.

– Det är en väldigt intressant, växande konsumentmarknad, men det kommer att ta tid, säger han. 

Fredrik Reinfeldt lämnade i dag Burma och flög till Indonesiens huvudstad Jakarta.

Precis innan han lämnade Burma förklarade statsministern att han har stärkts i sin övertygelse om att det finns en marknad för svenska företag i Burma. Bland annat nämnde han befolkningens behov av ABB:s elektricitet och Ericssons mobilnät.

– De svenska företagen kan vara med och hjälpa till att bygga upp landet, säger han.

Samtidigt flaggade han för riskerna med den utbredda korruptionen.

– Det är otroligt mycket kvar att göra. Man måste vara säker på att det finns en lagstiftning som efterlevs och ett juridiskt system som är frikopplat från intressen som kan leda till korruption.

”Finns betydande potential”

Intresset från företagens sida går dock inte att ta miste på. Volvo finns redan på plats och i somras öppnade Ericsson ett kontor i Rangoon. Telekomjätten hoppas börja investera i Burma redan under första halvåret nästa år.

Fredrik Reinfeldt:

– Låt oss komma ihåg att våra mobiltelefoner inte fungerar här. I en annars uppkopplad värld är det här ett område med 60 miljoner invånare, som ännu inte är det. Här finns betydande potential, både för Ericsson att göra bra affärer, och att bidra till en större öppenhet och bättre utveckling.

Ericsson talar om investeringar inom ett halvår. Hur ser du på den förhoppningen?

– Jag ska inte avgöra om det är för tidigt eller inte. Den typen av avvägningar gör våra stora, svenska exportföretag väldigt ofta. Här finns stora behov och Ericsson kan förbättra framtiden för det här landet. Men det finns också ekonomiska och företagsmässiga risker.

Fortsätta ”sälja” i Indonesien

I morse anordnade den svenska delegationen ett hållbarhetsseminarium om företagens ansvar. Under inledningstalet tog Reinfeldt upp frågan om frihet på nätet och de möjligheter till kontroll av befolkningen ett utbyggt nät ger. Ändå är vägvalet enkelt, enligt Reinfeldt.

– Det är viktigare att skapa möjligheterna för kommunikation än att avstå på grund av riskerna för olämplig kontroll.

I kväll inleds försäljningsturnén i Indonesien med en mottagning på svenska ambassaden i Jakarta.