Thomas Bodström: "Otroligt upprörande"

Publicerad 2013-06-09

Kritiserar regeringen efter Wennemos avgång

Thomas Bodström

I går avslöjade Aftonbladet att Irene Wennemo tvingas sluta som huvudsekreterare för socialförsäkringsutredningen. Något som den tidigare socialdemokratiske politikern Thomas Bodström reagerar starkt på.

– Det här är höjden av dubbelmoral, säger Thomas Bodström.

Enligt flera källor till Aftonbladet är orsaken till att Irene Wennemo avsäger sig sitt statliga uppdrag tydlig – hon tvingades till det. Wennemo gick nyligen öppet ut och kandiderade för att bli ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund. Vilket ska ha rört upp känslor på Socialdepartementet.

– De sa från Socialdepartementets politiska ledning att jag inte kunde vara kvar om jag också var nominerad till ordförande för S-kvinnor, säger Irene Wennemo till Aftonbladet.

Kritiserar ledningen

Den före detta socialdemokratisk toppolitikern Thomas Bodström tycker att Socialdepartementets politiska ledning har agerat felaktigt i ärendet.

– Det är otroligt upprörande. Det är också unikt att någon petas för att man har engagerat sig politiskt när man har ett statligt uppdrag, säger han.

"Höjden av dubbelmoral"

Enligt Bodström är det ingen tvekan om att Irene Wennemo blev tvingad till att säga upp sig – och att agerandet inte hade varit det samma om det gällt engagemang i ett annat parti.

– Man får inte tvinga fram en uppsägning som man har gjort här. Dessutom är det höjden av dubbelmoral, det hade aldrig hänt om hon engagerat sig i det moderata kvinnoförbundet, säger Thomas Bodström.

Hoppas på konsekvenser

Han hoppas att orsaken bakom Irene Wennemos uppsägning uppmärksammas och ger konsekvenser.

– De bryter mot grundläggande principer, det är något som KU borde titta på. Jag hoppas att människor får upp ögonen för regeringens maktfullkomlighet efter det här, säger Thomas Bodström.