Här är bankerna som sänker räntan

Uppdaterad 2012-09-07 | Publicerad 2012-09-06

De följer efter Riksbankens ränta

I går morse sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter.

Först på bollen av bankerna är SBAB och Handelsbanken som nu sänker räntan på tre månaders bindningstid med 0,21 procentenheter.

Men inte alla bankerna hänger på.

Sänkningarna hos SBAB och Handelsbanken närmar sig Riksbankens nivåer vilket är glädjande för många familjers privatekonomi.

Danske Bank slår på stort och sänker på onsdag bolåneräntan med 0,4 procentenheter.

Men några storbanker väntar fortfarande på reporäntans effekt på marknadsräntorna:

Nordea

Avvaktar sänkningar på boräntan, då det är upplångskostnaderna som styr deras beslut.

Banken poängterar att de redan sänkt räntan vid sju tillfällen sedan reporäntans senaste – med hela 0,73 procentenheter, mot Riksbankens sammanlagda 0,5.

Handelsbanken

Handelsbanken har sedan strax före jul i fjol, då Riksbanken sänkte första gången, sänkt med 1,13 procentenheter. Efter Riksbankens besked sänker de tremånadersräntan ytterligare med 0,21 procentenheter.

– Vi sänker för att marknadsräntorna gick ned efter Riksbankens besked i dag, säger Bengt Karlsson, presschef på Handelsbanken.

Swedbank

Banken sänkte nyligen med 0,15 procentenheter. Men menar samtidigt att de inte sänker på grund av reporäntan: De väntar på effekten på marknadsräntorna.

SEB

SEB gjorde en sänkning i tisdags med 0,14 procentenheter. Och väntar nu på räntorna på marknaden innan de reagerar ytterligare på Riksbankens beslut. Banken poängterar att det är deras upplåningskostnader som styr räntan.

SBAB

Banken sänker sin ränta på tre månaders bindningstid med 0,21 procentenheter – och var också först med att reagera på reporäntan.

Danske Bank

Från och med onsdagen den 12 September 2012 justerar Danske Bank sina bolåneräntor – sänkningen blir med 0,4 procentenheter och landar då på 3,55. Det gäller då räntan på tre månaders bindningstid.