”Inte orimligt svensk mygga kan sprida zika”

Publicerad 2016-02-03

I Sverige finns inga myggarter som sprider zikaviruset.

Experter utesluter dock inte att det kan komma att ändras – den svenska silvertecknade trädhålsmyggan har visat sig kunna sprida flera andra sjukdomar.

– Det känns inte helt orimligt att den skulle kunna sprida zika, säger forskaren Anders Lindström till SVT.

Efter den explosionsartade spridningen av zikaviruset i framför allt Latinamerika och Karibien klassar Världshälsoorganisationen situationen som internationellt nödläge.

I Sverige anser Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att det nu finns anledning att öka beredskapen för myggburna sjukdomar.

– Vi anser ju att myggövervakningen är eftersatt. Det finns ingen organiserad myggövervakning i dag utan den bygger på forskare som gör mygginventeringar, säger myggexperten Anders Lindström, som forskar på insekter på SVA, till SVT.

Nära släkt

I Sverige finns ingen myggart som normalt sett sprider zika. Däremot har vi den silvertecknade trådhålsmyggan, vilket gör att myggexperter ändå inte vågar utesluta att sjukdomen kan komma att spridas i Sverige.

– Nej, jag skulle inte våga säga att det är uteslutet eftersom Aedes geniculatus, som vi kallar silvertecknad trädhålsmygga, är ganska nära släkt med de myggor som sprider zika. Den har visat sig kunna sprida både gula febern och chikungunya i laboratorium och det känns inte helt orimligt att den skulle kunna sprida zika, säger Anders Lindström till SVT.

Han betonar dock att risken för större utbrott är ganska liten eftersom myggan är relativt sällsynt.

Malaria i Grekland

För att Sverige ska stå bättre rustat i framtiden har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen gett Statens veterinärmedicinska anstalt 3,5 miljoner kronor.

– Tanken är att vi ska utveckla ett modellverktyg där vi kan förutsäga myggförekomster. Om vi får en myggburen sjukdom så kan vi koncentrera insatser, övervakning och bekämpning till de områden där risken är störst, säger Anders Lindström till SVT.

Flera myggburna sjukdomar har de senaste åren kommit till Europa, till exempel har malaria återetablerat sig i Grekland.