Löfven: Öka antalet kvotflyktingar

Publicerad 2015-09-07

Stefan Löfven lägger fram ett program på tio punkter för att sätta press på Europa i flyktingfrågan.

Han kräver även att alla Sveriges kommuner hjälper till med mottagandet på hemmaplan.

– Det här är ett nationellt ansvar och ett moraliskt ansvar, säger han.

Inför mötet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann i morgon presenterade Stefan Löfven i dag en samlad strategi för att reformera EU:s flyktingpolitik.

Huvudbudskapet är att alla EU:s medlemsländer måste ta sitt ansvar.

– Vi är mitt uppe i en internationell flyktingkris som också har blivit en europeisk kris. Men jag vill påstå att Europas kris är en ansvarskris, säger Löfven.

Han gav Ungerns premiärminister Viktor Orbán hård kritik för sitt lands agerande och betonade att som medlem i EU måste man visa att man är en del av det gemensamma.

Vill införa säkra länder

Regeringens tiopunktsprogram handlar bland annat om att EU ska inrätta en permanent och tvingande omfördelningsmekanism vid katastrofer. Alltså att alla länder ska tvingas hjälpa till att ta emot. Löfven vill även att EU ökar antalet kvotflyktingar till cirka 100 000 och inrättar ett gemensamt system med säkra länder. Det innebär att asylansökningarna från länder som anses tillräckligt säkra snabbehandlas.

Löfven vill även att EU-kommissionen föreslår fler lagliga vägar in i EU. Däremot vill han inte att det ska bli möjligt att söka asyl på ambassader med motiveringen att det skulle bli en kaotisk situation.

I stället vill han utöka samarbetet med UNHCR, och på den vägen få till fler lagliga vägar.

Alla kommuner måste ta ansvar

Stefan Löfven räknar med att det ökande kvotflyktingantalet kommer innebära att Sverige i framtiden kommer ta emot 4 000 till 5 000 personer mot dagens 1 900.

Han kräver även att Sveriges kommuner delar på ansvaret på hemmaplan. Ett förslag om hur det ska se ut är nu ute på remiss och kommer presenteras senare i höst.

– Det här är ett nationellt ansvar och det är ett moraliskt ansvar. Jag tycker det är konstigt att de mest välbärgade kommuner säger att de inte har möjlighet att ta emot, säger han.

M vill se fler konkreta förslag

Moderatledaren Anna Kinberg Batra välkomnar att regeringen nu lägger fram en samlad strategi men efterlyser fler konkreta förslag från Stefan Löfven. Till exempel hur EU ska komma åt flyktingsmugglare.

– Det som är avgörande för att vi ska komma framåt är att förmå andra länder att också ta sitt ansvar. Då behöver vi konkreta resultat och agerande på regeringschefsnivå, säger hon.

– Vi behöver också få bättre effektivitet i det svenska mottagandet. De som kommer hit måste lättare komma in på den svenska arbetsmarknaden. Där är det fortfarande tomt från regeringen.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset